Tågdagarna blir utan sin veterantågtrafik

1:13 min

Den sedvanliga veterantågstrafiken ställs in under årets upplaga av Tågdagarna som firas i Hylte kommun och Smålandsstenar.

Landeryds Järnvägsmuseum har inte hunnit skicka in den tänkta tidtabellen till Trafikverket i tid. Det innebär att allt firande i Landeryd också ställs in.

Lisa Mela Svärd sitter i järnvägsmuseets styrelse, som beklagar att man inte mäktade med alla förberedelser i år.

– Tågdagarna är ett ganska tungrott projekt med mycket som ska göras. Vi har haft dåligt med ideellt engagemang i föreningen och det har gjort arbetsbördan för hög, säger hon.

Den tänkta tidtabellen, tåglägena, ska egentligen skickas in till Trafikverket minst åtta veckor i förväg. Den tiden missade järnvägsmuseet med råge.

– Vi har missat att skicka in i tid förut men då har vi alltid lyckats lösa det. Då har vi precis kommit över den där lilla magiska gränsen. Men i år lyckades vi inte och när vi inte fick några tider drog sig tågoperatören ur, säger Lisa Mela Svärd.

Eftersom tågoperatören har de flesta tågen och ingen annan med tåg nappade i sista stund, gick det inte att få till en lösning.  

– Folk är såklart jättebesvikna och det förstår jag för Tågdagarna är en stor händelse i Landeryd och runtomkring. Vi har gått ut och bett om ursäkt men även vädjat att vi tacksamt tar emot engagemang inför nästa år, säger Lisa Mela Svärd.

Programpunkterna i Torup, Kinnared och Smålandsstenar ska äga rum som planerat den första helgen i september, men man får ta bil eller Krösatåg mellan orterna.