Bebis i famn
I Västra Götaland har hittills inte en enda kvinna fått hjälp, trots att de sedan i april ifjol har rätt till assisterad befruktning. Foto: Christine Olsson/TT

Lång väntetid för insemination

0:46 min

Sen 1 april 2016 har ensamstående kvinnor rätt till assisterad befruktning. Men köerna för detta är på flera håll i landet mycket långa.

För ensamstående kvinnor som vill skaffa barn på egen hand växer köerna, skriver Dagens Nyheter. I Västra Götaland har hittills inte en enda kvinna fått hjälp, trots att de sedan i april ifjol har rätt till assisterad befruktning.

Halland har inte det tillstånd som krävs för att utföra själva inseminationen. De kvinnor och par som söker för assisterad befruktning utreds här, men skickas sedan vidare med remiss till antingen Skåne eller Västra Götaland för själva inseminationen.

Enligt Susanna Horac Pedersen, läkarchef på kvinnokliniken i Varberg, skickas de flesta till Västra Götaland. 

– Vi utreder och skriver remisser. Sedan är det upp till Sahlgrenska universitetssjukhus i Göteborg att bedöma vad de klarar av, säger hon.

Men i Västra Götaland får man vänta i tre till fyra år för att få komma på ett första besök. Där har hittills ingen ensamstående kvinna fått hjälp med assisterad befruktning sedan det blev tillåtet i april förra året. I Halland är det dock ganska få som sökt hjälp för assisterad befruktning och enligt Susanna Horac Pedersen klarar man av trycket bra.

– Jag vet om att det är långa köer, och generellt sett är det ett stort tryck. Men vi behandlar inga patienter här, utan skickar endast vidare. Vi kan tyvärr inte bistå med insemination, säger Susanna Horac Pedersen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".