Stort genomslag för shopping utan plastpåse

2:31 min

I Hallands butiker har användningen av plastpåsar minskat rejält. Att handeln ska informera om negativ miljöpåverkan har gett stor effekt.

Minskningen märks både i affärer där påsarna kostar pengar och där de är gratis, visar P4 Hallands rundringning. Och de butiker som infört en avgift har gjort det otippat smärtfritt.

Bara 30 procent av kunderna på Lindex i centrala Halmstad väljer att köpa en plastpåse, berättar Anita Wallentin Klingmyr som är butikschef.

– Det har blivit en betydlig minskning. Den stora majoriteten väljer bort påsar och tänker efter om de behöver en eller kan ta varorna i handen eller i en påse som de redan har.

Vad får ni för reaktioner?

– Positiva! Det är väldigt sällan som någon är negativ. Jag hade inte förväntat mig att det skulle gå så smidigt, säger hon.

Liknande erfarenheter har Cecilia Andersson som jobbar på Indiska i Halmstad.

– Jag stålsatte mig första dagen för jag trodde att jag skulle få många negativa kommentarer kring det, men det var bara positiva kommentarer, säger hon.

I många av länets butiker är man smått förvånad över hur enkelt det har varit att börja ta betalt för plastpåsarna. Troligen underlättas nyordningen av att flera butiker valt att skänka påspengarna till olika miljösatsningar, säger personalen.

Att minska plastmängden är något som många kan ställa upp på, säger Kenneth Johansson som är butikschef på Kappahl i Varberg. Han uppskattar att plastpåseanvändningen som minst har halverats.

– Folk i dag är väldigt medvetna om detta problem och vi behöver inte ha några långa utläggningar när vi ber om att få en krona för en påse. 

Även butiker som inte tar betalt för påsarna märker en minskning. Enligt lagen från första juni ska alla handlare informera om plastkassens negativa miljöpåverkan och skylten vid kassan gör skillnad, säger Lana Lipic på Brothers i Halmstad.

– När de ser skylten och har en egen påse med sig väljer de hellre att lägga ner plaggen i den påsen. När man förklarar och pratar om miljön känner de att de deltar i något.

Katarina Peterson från Halmstad köpte en tygkasse strax efter att lagen ändrades. Men det är inte alltid hon kommer ihåg den när hon är ute och shoppar.

– Jag tycker att det är bra att man tar betalt för påsar, det är ju bra för miljön. Men det tar tid att vänja sig och att vända skutan. En dag kommer jag att ha med mig kassen varenda gång, säger hon.

Paret Gunnel och Leif Tovstedt har olika syn på frågan om plastpåsar ska kosta.

– Jag tycker att det är bra. Det är ett ofog att man alltid ska få en påse att bära hem något i. Man får ha med sig en väska istället, säger hon.

– Jag tycker tvärt om, påsarna kan de väl bjuda på! Det är rätt att minska plasten, men jag vill helst inte betala för det, säger han med ett litet leende.