Folkparken och Marie Hansson från Folkparkens vänner.
Marie Hansson från Folkparkens vänner i Halmstad hoppas att parken får vara kvar. Foto: Alexandra Nordwall/Sveriges Radio.

Folkparken i Halmstad hotad – nu ska namnunderskrifter in

1:37 min

Över 3500 personer har skrivit på för att bevara Folkparken i Halmstad. Ägarna till området vill riva Kulturhuset som ligger i parken och istället bygga hus.

De som skrivit på för att området ska bevaras värnar inte bara om Kulturhuset, utan också om tidigare Galejan och grönytorna vid Folkparken.

Marie Hansson är en av de drivande i föreningen Folkparkens vänner i Halmstad. Hon tycker att en rivning känns ledsamt. 

– Vi vill att den istället ska renoveras. Parken är en viktig lummig oas mitt i stan. Det känns som att man bygger på allt som går att bygga, säger hon.

Tidigare i år förklarade fastighetsägaren att inga hyror förlängs efter 2018. Det indikerar att en stor förändring kommer att ske för parken, men det finns ännu inga slutgiltiga beslut om vad som ska ske med området vid Folkparken.

Det som ligger härnäst för Marie Hansson är att lämna in namnunderskrifterna till politiker i Halmstad. Hon är bestämd med vad som bör göras.

– Parken är en grön lunga i Halmstad som behöver vara kvar i Halmstad, säger hon.

Varken kommunen eller en av de privata aktörerna som äger lokalerna i parken vill ge en kommentar om detta, eftersom parkens framtid ännu inte är bestämd. Den andra aktören har sökts men inte gått att nå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".