Halmstadbon och författaren Hamza Yalcin.
Hamza Yalcin från Halmstad sitter sedan i fredags i spanskt fängelse. Nu riskerar han att utlämnas till Turkiet för att han varit kritisk mot Erdogans styre. Foto: Privat.

Halmstadförfattare i spanskt fängelse

2:44 min

Författaren och Erdogankritikern Hamza Yalcin från Halmstad har gripits under sin semester i Barcelona. Nu riskerar han att utlämnas till Turkiet.

I torsdags greps 59-årige Hamza Yalcin på Barcelonas flygplats under sin semester på väg till London. Turkiet har efterlyst honom via Interpol, enligt uppgift till UD misstänks han ha organiserat terrorhandlingar mot landet.

Hamza Yalcin sitter sedan i fredags i spanskt fängelse och riskerar nu att utlämnas till Turkiet. Hans sambo Seda hörde från Hamza under måndagen.

– Han berättade att han kan få fängelse i upp till 22 år och att Turkiet vill ha honom tillbaka i landet. Han gillar inte hur han blir behandlad i Spanien. Spanien lyssnar på de turkiska myndigheterna, säger hon.

Hamza Yalcin är redaktör för den regimkritiska, turkiska tidningen Odak Dergisi, där han skrivit flera Erdogankritiska texter. Han är också engagerad i både Författarförbundet och Amnesty. Seda tror att Hamzas regimkritiska aktivism är anledningen till varför han efterlysts via Interpol av turkiska myndigheter.

– Han säger bara vad han tycker om Turkiet och om Erdogans regering. Erdogan vill stänga våra munnar, säger hon.

Domstolen i Spanien har ännu inte beslutat något. Det kan ta upp till 40 dagar innan Hamza Yalcin och hans anhöriga får veta vad som händer.

– Turkiska myndigheter säger till spanska myndigheter att Hamza är terroristledare och vill därför ha honom utlämnad, säger Seda.

Nu är hon orolig för att Hamza Yalcin ska utlämnas till Turkiet och ett långt fängelsestraff.

– Vi kan inte säga något, men det är en stor risk att de utlämnar honom till Turkiet. Vi vill att han ska komma tillbaka till Sverige och att Sverige tar hand om honom.

På Utrikesdepartementet försöker man nu få kontakt med Hamza Yalcin och med spanska myndigheter. UD kan inte påverka den spanska domstolens beslut om utlämning, men hoppas kunna ordna en offentlig försvarare åt Hamza Yalcin.

– Det viktiga för oss är att vi får konsulärt tillträde, att vi får tala med mannen och få bevaka att han får en advokat, säger Erik Norbergh, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

– Vi kan inte stoppa utlämningen, för det är en överenskommelse mellan Spanien och Turkiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".