Älvseredskolan räddad i sista minuten – lärarbristen löst

2:59 min

I går informerades föräldrarna i Älvsered om att skolan troligen stängs i höst. Men i sista stund erbjöd sig en föräldraledig lärare att rycka in.

Stämningen var tung efter kommunens möte i Älvsered i går. På grund av lärarbrist skulle skolan stänga och barnen bussas till Ullared och Fagered. En av de som var förtvivlade då var föräldern Jonas Andersson.

– Man blir chockad. En vecka innan skolan ska starta får man reda på att skolan ska läggas ner, för andra året i rad, säger föräldern Jonas Andersson.

Älvseredskolan var en av de mindre byskolor i Falkenberg som hotades av nedläggning i fjol, som till slut räddades kvar efter en politisk kovändning. Men nu var alltså skolan hotad igen. Kommunen hade inte kunnat rekrytera lärare.

Älvseredsborna själva började leta med ljus och lykta efter lärare och kallade till stormöte i bygdegården. Men några timmar innan det skulle starta hade personalbristen löst sig, tack vare det lokala engagemanget.

En lärare som bor i byn och som skulle vara tjänstledig hoppar in på Älvseredskolan istället.

– Det är fantastiskt! Återigen visar det sig vad föräldraengagemang och kunskap om bygden betyder, säger Kerstin Angel (C) ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Falkenberg.