Marie blev skolans räddare i Älvsered

2:12 min

För två dagar sedan var planen att Älvseredsskolan skulle stängas på grund av lärarbrist. Då avbröt Marie Jansson sin tjänstledighet och erbjöd sig att börja.

Marie Jansson jobbar på en annan skola i Falkenbergs kommun, men inför det här läsåret hade hon tagit tjänstledigt för att göra något helt annat. 

– Men så fick jag höra om situationen här i Älvsered. Jag tog mig en funderare och det kändes som att det var rätt beslut att ta, när det inte fanns några behöriga lärare.

Maria Jansson ringde till rektorn och efter ett samtal stod det klart att hon kunde börja på Älvseredsskolan.

– När beskedet kom om att Marie hade accepterat, så blev det en applåd från både låg- mellan och högstadiepersonalen, säger Christer Norrman som var tillsammans med kollegor från andra skolor när beskedet kom igår.

På tisdag är det skolstart, vad har ni för arbete framför er innan dess?

– Nu planerar vi schema och fördelar arbete mellan oss. Vi har jättemycket att göra, jag är ju helt ny här, säger Marie Jansson.

Bland föräldrarna till barnen på Älvseredsskolan har det varit ett par hektiska dygn sedan de fick beskedet om att politiker och tjänstemän på Falkenbergs kommun planerade att stänga skolan.

– Det är inte rättvist mot barnen att komma en vecka innan och säga till dem att de ska börja på en annan skolan, det är inte bra för barnen, säger Kenneth Jacobsen, förälder till barn på Älvseredsskolan.

Efter beskedet satt föräldrarna igång och sökte med ljus och lykta efter någon behörig lärare som skulle kunna börja, och det var då Marie Jansson hörde av sig.

– Vi är såklart jätteglada, men sen är det klart att man blir bekymrad när det är den här typen av problem. Man tänker på framtiden och hur många vändor det ska bli egentligen, säger Mica Pettersson, förälder med barn som börjar på skolan inom några år.