En kund köper glass i en kiosk.
Sommarjobbare blir lidande av det dåliga vädret. Foto: Fredrik Sandberg/TT

LO: Dåligt väder drabbar unga sommarjobbare

3:23 min

Årets brist på soltimmar ger färre timmar åt sommarjobbare, enligt LO.

Enligt LO-facket är det vanligt att många sommarvikarier och säsongsanställda har så kallade solskenskontrakt. Det innebär att personalen bara får jobba om vädret är tillräckligt bra för att locka folk till den aktuella verksamheten.

Enligt Felicia Waernqvist på LO:s Västdistrikt är det ofta så på typiska säsongsjobb som exempelvis campingar och glasskiosker. 

Det är fler än man kan tänka sig som jobbar så här.

Då får ungdomarna gå hem om vädret blir dåligt och i många fall vet de inte ens att det är olagligt att låta schemalagd personal gå hem utan att få betalt. 

– Ungdomarna ser inte att det är något negativt eller så. De bara lyssnar på sin chef och går hem utan lön, säger hon.

Vad beror detta på?

– Det kanske var mer förr i tiden att man pratade om sådana här saker, som rättigheter på jobbet. Då hade de bättre koll på vad de skulle begära på jobbet men i dag är ungdomarna bara väldigt glada för att ens få jobb, säger hon.

När P4 Halland pratar med ungdomar som jobbar under de premisserna tycker de flesta att det är bättre att ha ett sådant jobb än att inte ha något alls.

Dom meddelar dig i god tid om du ska jobba denna dagen eller inte. Ibland kommer man även ifall det inte är så mycket folk, säger hon. 

En annan jämnårig tjej med samma anställningstyp instämmer. 

– Jag tycker inte det är jättejobbigt för om man kan så kan man ju inte, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".