Ny stödgrupp för sexuellt utnyttjade

1:45 min

I höst startar en stödgrupp i Varberg för vuxna kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp i barndomen. Yvonne Kullenstjärna ska leda gruppen.

Stödgruppen startas för att utsatta kvinnor ska kunna träffa andra likasinnade som också varit utsatta för sexuella övergrepp.

– Det blir en form av trygghet. Man bryter isoleringen och skulden och skammen och får en gemenskap som är otroligt stark. Det finns så mycket hopp i det, säger Yvonne Kullenstjärna.

Yvonne Kullenstjärna blev själv utsatt för sexuella övergrepp som liten och hon vet att det hjälper att prata om det man har varit med om.

Den ideella Riksföreningen stödcentrum mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen, förkortat Rise, har funnits i Stockholm sedan början av 80-talet.

2016 startade Rise ett pilotprojekt i Varberg för att se hur det fungerade att ha stödgrupper på andra orter i landet. Det gick bra och i höst startar en ny grupp.

Alla i stödgruppen är anonyma, men i en stad som Varberg finns risken att man stöter på någon som man känner.

Det är ju det som är rädslan och skulden och skammen. För vi har ju inte kunnat berätta för någon tidigare, och att då få se någon man känner sitta där är ju skrämmande. Men de som sitter där har ju också blivit utsatta.

Genom att man vågar berätta byts skulden och skammen ut mot igenkännande, kraft, styrka och hopp, säger hon.

Och hoppet om att det faktiskt går att överleva trots en trasig barndom, är det budskap som stödgruppen vill sprida.

I framtiden vill Yvonne Kullenstjärna fortsätta jobba för de utsatta kvinnorna och hoppas på fler stödgrupper i landet.

– Jag hoppas verkligen att det sprider sig i hela landet och blir många stödkvinnor i hela Sverige, säger hon.

I våras startade föreningen Rise även stödgrupper för män i Stockholm. Deras förhoppning är att stödgrupperna ska finnas i andra delar av Sverige inom några år.