Tony Michaelsen, Stena Line
Tony Michaelsen ser stora möjligheter med en Halmstad-Grenå-förbindelse. Bilden är ett montage. Foto: Sveriges Radio

Jobbar för en ny dansk-svensk region

2:15 min

Stena Line vill slå på stort när företaget nu planerar att flytta Grenå-linjen från Varberg till Halmstad. Två båtar och en ny region står på agendan.

Förhandlingarna med Hallands hamnar är inte klara ännu, men färjeföretaget har redan satt bollar i rullning med Halmstad som utgångspunkt.

Tony Michaelsen är ansvarig för Stena Lines linjer till Danmark. Han säger att Varberg inte längre är ett alternativ, eftersom det då krävs ett bygge av en ny terminal på en ny plats i hamnen. Att byta stad var från början inget eget initiativ, men när man nu undersökt marknaden har flytten vänts till något positivt med nya affärsmöjligheter.

– Flyttar vi från Varberg till Halmstad blir vi en del av den så kallade södra korridoren. I dag åker många tusen fraktenheter gods från omlastning i Århus logistikområde, över broarna och in i Sverige till Småland. De hade med fördel kunnat åka med vår färja till Halmstad, säger han.

Sjövägen har flera fördelar, enligt Tony Michaelsen. Bland annat får förarna vilotid, vilket kan snabba på transporterna.

– Vi har sonderat terrängen och det är därför vi är så rakryggade i processen med Hallands hamnar. Vi vet vad vi vill och vi behöver göra det här till en tvåbåtslinje, säger han.

Två båtar och tätare trafik kräver bland annat mer yta i hamnen och det är en av punkterna som Stena Line förhandlar om. Färjeföretaget hoppas på en lösning där man är igång i Halmstad under våren 2019.

Trots att inget är spikat än har företaget satt igång ett arbete för att skapa ett nytt dansk-svenskt regiontänk, liknande det i Öresundsregionen. Nu med östra Jylland och västra Sverige.

Vi behöver hitta ett namn på regionen och bollen är nu utskickad till dem som kan sådant.

På senare tid har den svensk-danska turismen minskat här. Men det finns potential, tror Tony Michaelsen. Halmstad har till exempel nästan lika nära till Århus, Danmarks näst största stad, som till Göteborg.

I våras hade han flera möten med politiker och turistaktörer på Jylland, som nu tror på regiontanken för att vända kurvorna.

– Det blev ett fantastiskt bra mottagande. Vi skakade om rejält och det sker jättemycket där nu. Jag kommer just från ett möte som regiondirektören i Mittjylland bjudit in till med borgmästaren i Norddjurs kommun där Grenå ligger. De har helt köpt idén om att se oss själva som en region, säger Tony Michaelsen.

Borgmästaren Jan Petersen säger till P4 Halland att han planerar att kontakta Halmstads politiker för att diskutera regiontanken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".