Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jan Petersen, borgmästaren i Norddjurs kommun där Grenå ligger
1 av 2
Borgmästaren Jan Peterson tror på en ny dansk-svensk region. Foto: Gert Præst, Norddjurs kommun.
Jenny Axelsson, centerpartistiskt kommunråd i Halmstad
2 av 2
Jenny Axelsson, centerpartistiskt kommunråd i Halmstad Foto: Privat

Dansk borgmästare vill närma sig Halland

2:26 min

Det är en mycket spännande tanken med en dansk-svensk region med Halmstad-Grenå som en slags bro. Det säger Borgmästaren Jan Petersen i Norddjurs kommun där Grenå ligger.

Stena Line har väckt liv i frågan under flera möten på Jylland. Jan Petersen är en av dem som nappat på tanken och nu kommer han att kontakta politikerkollegor i Halmstad för att diskutera möjliga samarbeten.

– Vi behöver ta kontakt med politikerna i Halmstads kommun, lära känna varandra och ha en direkt kontakt som är vänskaplig och affärsmässig. Det skulle gynna båda sidor, säger Jan Petersen.

Bland annat vill han få upp den dansk-svenska turismen i områdena. På senare år har kurvorna pekat neråt och statistiken borde kunna vändas.

– Det är absurt att de svenska övernattningarna är färre än exempelvis de holländska i Östjylland och på Djursland. Vi är ju grannländer och har en färja som går direkt mellan oss. Det finns en outnyttjad tillväxtpotential här.

Även näringslivet på båda sidor har mycket att vinna på ett närmande och en Halmstad-Grenå-linje med två båtar, tror Jan Petersen.

I dag har Grenå hamnat lite i skymundan i sitt läge mellan Fredriksham-Göterborg och Öresundsbron. Trots att man skulle kunna vara en naturlig port mellan Sverige och Östjylland och Mittjylland.

Därför hoppas man i Grenå att det blir en ny färjeförbindelse.

– Här har vi en korridor till Sverige som kan betyda väldigt mycket i framtiden. Man ska komma ihåg att Sverige är Danmarks näst största handelspartner och en hel del av varorna går till Öst- och Mittjylland, säger Jan Petersen.

Kommunrådet Jenny Axelsson (C) i Halmstad tycker tanken är intressant:

 – Jag tycker det är en spännande idé och vi välkomnar ju från Halmstad kommunshåll självklart kontakt med grannar i alla väderstreck, säger hon.

– Själland har blivit vårt fokus och det kanske är dags att vi västsvenskar hittar tillbaka till Jylland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".