Bevattningsförbud

Vattenbesparing når ej mål – men många rapporterar grannen

2:13 min

Vattenbesparingen i södra Halland når fortfarande inte målet, men det är många som engagerar sig för att få stopp på slösarna.

Dagligen kontaktas Laholmsbuktens VA av folk som vill rapportera olovlig användning av vatten.

Jan-Åke Hansson är avdelningschef för utredning och planering.

– Vi har en eller ett par samtal om dagen. En del säger vem man är och vill ha en återkoppling, men många är anonyma och ger knapphändiga uppgifter som är svåra att följa upp. Ibland gäller det en enskild granne, ibland ett helt område, säger han.

I de fall bolaget har nog med uppgifter och personal som kan åka ut så kollar man upp anmälan. Ser man ingen på plats att prata med läggs en lapp i brevlådan. De flesta vet inte om att de använder vattnet olovligt, säger Jan-Åke Hansson.

– Det är sommargäster eller andra som inte följer media. Det är inte så många som gör det på rent djävulskap.

Vilka är de största syndarna?

Det blir mest volymer av dem som fyller sina pooler och kanske häller ut och fyller om. Det är också dem som grannarna stör sig på mest. Här sparar man vatten när man borstar tänderna och så är det någon annan som fyller ett antal kubikmeter till sin pool. Jag förstår att man tycker det är för jäkligt.

Vissa som rapporteras har egen brunn och för att slippa så många samtal om dem hade Laholmsbuktens VA på förslag att ha skyltar på hemsidan som man kunde skriva ut om detta.

Den idén skrotades eftersom bolaget inte kan kontrollera vem som sätter upp en sån skylt. Men Jan-Åke Hanssons tipsar brunnägare om att göra en egen skylt.

Fortfarande är vattenförbrukningen långt från målet - att minska med 20 procent jämfört med i fjol. Vid midsommar var man uppe i 17 procent men sen dess har man fastnat på 12-13 procent, säger Jan-Åke Hanson. Och det är en pedagogisk utmaning att få folk att spara vatten när det regnar ute.

– Det märks även internt. Kollegor från vår och andra förvaltningar säger att nu är det väl skönt eftersom det regnat och fyllt på magasinen. Tyvärr är det inte så enkelt utan det är vattnet som kommer efter växtsäsongen och efter snösmältningen som kommer magasinen till del, säger Jan-Åke Hansson.

Han förklarar också att om det blir en hyfsat fin sensommar kommer bevattningsförbudet att gälla in i september-oktober.