Nu startar höstens husvisningar

2:05 min

Efter en vår med ett lågt utbud av bostäder spår mäklaren Peter Carlevi en starkare höst.

Mäklaren Peter Carlevi har precis avslutat en visning i Kungsbacka.

Han har märkt att suget efter en ny bostad har kommit igång igen efter semestern.

Hösten rullar på, vi hade en vår med något lägre utbud än vanligt, kanske var det en efterskvalpning av förra årets amorteringskrav. Men sett till intresseanmälningarna på våra visningar ser det ut som att det är många som vill hitta ett nytt hem.

Det planeras en skärpning av amorteringskraven 1 januari 2018, men mäklaren tror inte att det nya amorteringskravet kommer att påverka Halland lika mycket som det tidigare kravet.

– Det förra slog mycket hårdare och gjorde att många forcerade fram sina flyttar, kanske flyttade ett år tidigare än man hade tänkt sig för att komma undan amorteringskravet, säger Peter Carlevi.

Nya amorteringskravet handlar främst om hårdare amortering på toppbelåningen, berättar han. Peter Carlevi tror att det nya kravet kommer att slå hårdast mot Stockholmsregionen eftersom det har varit väldigt höga priser i huvudstaden.

Det hallänningarna kommer att få se effekt av, är att husköparen bara får låna en viss andel av sin årsinkomst. Peter Carlevi säger att det redan har börjat att märkas.

– Där vi förr hade 20 familjer på visning, är det kanske 15 stycken nu. Men det är fortfarande ett stort intresse och gott om folk på visningarna, säger han.