Björn Alvengrip, vd Hallands hamnar.
Björn Alvengrip är vd för Hallands hamnar, arkivbild. Foto: Foto: Maja-Lena Hamrén/Sveriges Radio.

Hamn-vd positiv till mer godstrafik

2:18 min

Hallands hamnars vd, Björn Alvengrip, är positiv till att Stena Line vill satsa i Halmstads hamn. Men han vill se fokus på godstrafik.

Han säger att planerna som Stena Lines Tony Michaelsen presenterat om en tvåbåtslinje och en ny dansk-svensk region delvis kommer som en nyhet.

– Men om Jenny Axelsson och övriga politiker i Halmstad vill att vi engagerar oss i detta så gör vi gärna det. Men i nuläget är det mer en diskussion för politikerna.

Tycker du spontant att det är en bra idé?

– Mycket bra. Jag är mycket positiv till att logistiken stärks kring vår region och även på den danska sidan.

Det pratas om två färjor är det möjligt för er?

– Fokus för oss har varit att flytta den trafiken som finns i Varberg. Men det är klart att har vi kunder i Hallands hamnar som vill expandera och utveckla trafiken så har vi inget emot det. För oss är det dock viktigt att satsningen fungerar med övrig verksamhet i hamnen, säger Björn Alvengrip.

Han nämner bland annat Stena recyclings verksamhet, övrig containerverksamheten och bilimporten, som hamnen nu gör en markhöjning för att trygga.

– Om det sedan blir en eller två Stena Line-färjor från Halmstad, det får vi se och ha fortsatta diskussioner om under hösten.

Vad är en realistisk tidplan för er?

– Vi kan tidigast flytta färjetrafiken från Varberg till Halmstad hösten 2019. Och det är väldigt viktigt för vår del att det är starkt fokus på godstransporten och ett nedtonat intresse för persontrafiken, säger Björn Alvengrip.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".