Malin Broman efter avslutningskoserten på Tjolöholms slott på årets Change-festival. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
Malin Broman efter avslutningskoserten på Tjolöholms slott på årets Change-festival. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio

Från experiment till storskalig musikhändelse - Malin Broman om åren som skapade Changefestivalen

3:25 min

Kungsbacka pianotrio firar i år 20 år. Malin Bromans skapelse som ledde fram till Hallands stora musikhändelse Change-festivalen

– Det är mycket idag man inte kunde tro för 20 år sen! säger Malin Broman om att hennes tankefrö Kungsbacka kammarmusikfestival idag vuxit till stora Change Music festival, som sen 2013 arrangeras både i Kungsbacka och Varberg.

Malin, som är från Kungsbacka, bildade 1997 tillsammans med Jesper Svedberg och Simon Crawford-Phillips Kungsbacka pianotrio. Där väcktes strax tankarna om en kammarmusikfestival.

– Jag blev väldigt väl omhändertagen av Kungsbacka kammarmusikföreningen, det var Rolf Persson som hade hand om den då.

Första festivalen blev inte vad det var tänkt, men i alla fall en konsert på Tjolöholm. Malin Broman kom igen, med hjälp av Rolf Persson och även om det var osäkert de första åren så blev det små festivaler de kommande åren:

– Vi bodde hemma, lånade mammas och pappas bil och höll det litet, kanske bara fem konserter.

På senare år är det Simon Crawford-Phillips som håller i det musikaliska programmet. Vad tror Malin Broman det betyder att festivalen fått den stabilitet och popularitet den har idag?

– Jag hoppas att Kungsbacka och Varberg är jättestolta! Sådana här festivaler finns det inte så många av. Det är en storsatsning som betalar sig. Så många människor som hör klassiska musik, och som dras in till annan musik, säger Malin Broman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".