Varbergs teater är under renovering och stolarna är på väg att plockas bort.
Renoveringsarbetet på Varbergs Teater är i fullgång. Foto: Alexandra Nordwall/Sveriges Radio

Teaterstolar såldes på auktion

1:08 min

I dag kunde de röda sammetsstolarna på Varbergs teater hämtas ut av sina nya ägare.

De röda fällstolarna på Varbergs teater, som stått där sedan 1980-talet, höll inte måttet när det bestämdes att teatern skulle renoveras. Men de ansvariga tyckte ändå att det var synd att slänga dem och valde att auktionera ut stolarna. 

– Många är väldigt nersuttna och lite slitna så det var dags att för oss att byta ut dem men de kommer ju funka jättebra på andra ställen, säger Sara Berndsson som är arrangemangsproducent på kulturavdelningen vid Varbergs kommun.

Bland ett tjugotal köpare blev det, både privatpersoner och företag, alla med olika idéer om vad de skulle använda sina nya fåtöljer till. Johan Stigert kom till teatern vid tiotiden och hämtade ut en hel rad med stolar, närmare bestämt tretton stycken. 

Vi håller på att renovera källaren till en liten biosalong där nere, så detta var ett perfekt tillfälle att få ihop lite stolar. Det blir ju väldigt dyrt annars.

Utgångspriset för varje stol var 50 kronor men sedan har priset varierat beroende på hur många som har budat.

– Nu vid slutauktionen så gick ju ganska mycket åt och då var det runt tusen kronor för en rad, så det var ett väldigt bra kap, säger han.

Renoveringen av teatern beräknas vara klar i mars nästa år och planerna är att försöka behålla så mycket av den gamla känslan i teatern som möjligt. 

– Byggnaden är kulturminnesmärkt så det är extremt noggrant hur en renovering får gå till, allt ska ju vara så likt originalet som möjligt. Men takmålningen kommer se likadan ut och även om stolarna ska bytas ut så kommer de att vara i samma stil, säger Sara Berndsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".