Andreassons åkeri upphör – ägarna i personlig konkurs

1:55 min

Andreassons åkeri i Veddige tvingas lägga ner. Varbergs Tingsrätt har satt ägarna i personlig konkurs och det gör att de inte får driva företag eller sitta i andra styrelser.

Det är Skatteverket som begärt konkursen för att få in skulder som åkeriet har, bland annat arbetsgivaravgifter för utländska chaufförer.

Andreassons åkeri och Skatteverket har länge haft olika syn på åkeriets upplägg med utländska chaufförer i bemanningsbolag. I fjol avslutades en utdragen rättsprocess där åkeriet skulle betala miljonbelopp i arbetsgivaravgifter och skattetillägg.

Skatteverket har även haft fortsatta synpunkter på åkeriets verksamhet och för närvarande är skatteskulden över 6 miljoner kronor. För att få in pengarna valde myndigheten att begära ägarna i konkurs, istället för firman.

Pia Bergman är nationell samordnare på Skatteverket. Hon vill inte kommentera fallet specifikt men förklarar den allmänna gången när verket väljer att rikta in sig på ett företags ägare.

– Det här är ingen vardagshandling från Skatteverket utan vi har noga övervägt vad vi har sett under en längre tid och våra möjligheter att få tillbaka de pengar som staten skulle haft från början, säger hon.

Hon förklarar att det många gånger rör sig om personer som driver en enskild firma eller äger ett fåmansbolag, som genom att driva företag har tjänat pengar som de inte skattat för på rätt sätt.

– Det är de här personerna som har missbrukat detta som kan hamna i den här situationen, säger hon. 

En effekt blir också att personer som sätts i personlig konkurs inte kan driva företag eller sitta i bolagsstyrelser.

– Ja, så ser lagstiftningen ut. Många gånger har de här personerna kanske missbrukat sitt sätt att driva företag och när man då sätts i personlig konkurs kan man inte längre fortsätta med det.

Telefonnumret till Andreassons åkeri går nu till Lundåkra frakt, ett bolag som finns på samma adress och ägs av tidigare medarbetare. Yvonne Andreasson svarar i telefonen där. Hon säger att Andreassons åkeri har upphört, men hon vill inte kommentera sin och makens konkurs eftersom det är en privatsak.

I tingsrätten bestred paret Andreasson konkursen. Vill de överklaga ska det göras inom tre veckor.