Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)

Bakgrund: Turerna runt Andreassons åkeri

2012

 • P1-programmet Kaliber avslöjar hur utländska chaufförer jobbar som om de vore anställda. De anlitas som företagare och jobbar utan avtalsenliga löner.
 • En utländsk chaufför går till Varbergs tingsrätt för att få betalt för den tid han arbetat.
 • Skatteverket kräver åkeriet på 10,5 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter för 2010. Kommande år späs kravet på med fler miljoner som gäller åkeriet och det egenägda bemanningsföretaget Zimit. Ärendet tas upp i Förvaltningsrätten 2014.
 • Transportarbetareförbundet stämmer åkeriet på 20 miljoner kronor i Arbetsdomstolen. Det gäller över 100 chaufförer, men de vill senare inte medverka i förhandlingarna. Efter drygt ett år förlikas parterna och åkeriet betalar 175 000 kronor till facket.

2013

 • Varbergs tingsrätt ger den utländska chauffören rätt. Han ska ses som anställd av åkeriets bemanningsföretag, Zimit. Senare under året försätter tingsrätten Zimit i konkurs. 
 • Transportarbetareförbundet driver ett fall om en polsk chaufför till Arbetsdomstolen som dömer åkeriet till 100 000 kronor i skadestånd, chauffören ska betraktas som anställd.

2014

 • Förvaltningsrätten beslutar att Andreassons åkeri ska betala 9,8 miljoner kronor och Zimit 15,5 miljoner i arbetsgivaravgifter och skattetillägg. Företagen överklagar till Kammarrätten som året därpå beslutar att Åkeriet ska betala runt 9 miljoner kronor och Zimit 14 miljoner. Domen fastställs 2016 när Högsta förvaltningsdomstolen inte tar upp fallet.
 • EU-domstolen avslår företagens begäran att granska skattekraven.

2016

 • Förvaltningsrätten ger Skatteverket rätt att frysa 13,5 miljoner kronor från Andreasson åkeri för uteblivna arbetsgivaravgifter.
 • Åkeriet utesluts från branschförbundet Sveriges Åkeriföretag.

2017

 • I augusti sätter Varbergs tingsrätt paret Andreasson i personlig konkurs på begäran av Skatteverket. Företaget har en skatteskuld på drygt 6 miljoner kronor.
 • Andreassons lämnar sina styrelseuppdrag i Andressons åkeri och moderbolaget Tykav Holding. Bolagen är fortfarande registrerade men saknar styrelse.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".