Brandmästaren Mattias Sjöström vid en brandbil på Halmstads räddningstjänst.
1 av 2
Brandmästaren Mattias Sjöström ser allvarligt på branden vid Vallåsskolan. Foto: Alexandra Nordwall/Sveriges Radio
En av rektorerna på Vallåsskolan Björn Lokind framför skolan.
2 av 2
En av rektorerna på Vallåsskolan Björn Lokind säger att det är ''väldigt, väldigt obehagligt''. Foto: Alexandra Nordwall/Sverige Radio

Efter bränderna på Vallås - räddningstjänsten bekymrad

1:49 min

Efter två kvällar i rad med bränder vid Vallåsskolan känner räddningstjänsten oro. Rektor vill ha mer övervakning.

De två senaste kvällarna har det brunnit vid Vallåsskolan i Halmstad men det är inget nytt. Skolan har en historia av att utsättas för vandalism. 

– Det är alltid olyckligt när det sker skadegörelse i och kring skolan, det kostar både pengar och resurser i form av att man behöver ta hand om det som är förstörts, säger en av skolan rektorer Björn Lokind.

Exakt hur mycket det har kostat skolan vet dock inte rektorn.

Varje ruta är dyr om vi tittar på den skadegörelsen som har skett i form av krossade rutor. När det brinner utanför skolan är det också naturligtvis väldigt, väldigt obehagligt.

Skolan har tidigare satsat på olika åtgärder för att förhindra skadegörelsen och de har bland annat ett pågående arbete med sina arbetsmiljökonsulter.

– Vi vill ha utökad kameraövervakning både utomhus och inne i skolan och även ökad rondering av säkerhetsbolag på kvällar och helger, säger han.

Brandmästaren Mattias Sjöström är insatt i bränderna som skett kring skolan.

– Vi har ju sett det under året egentligen att Vallåsskolan och området kring Vallås centrum har haft mycket bränder och vi vet ju av erfarenhet när skadegörelsen ökar på skolan så ökar också bränderna, säger han.

Hur ser ni framåt?
– Tyvärr är jag och vi på räddningstjänsten oroade för området kring Vallåsskolan, det är kommunen också. Vi följer ju inte bara bränderna, vi följer skadegörelse, glaskross, inbrott och liknande och det har ökat vid Vallås på senare tid, säger han.

Under förmiddagen hade polisen ingen misstänkt för branden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".