Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bo Wollter
Bo Wollter leder projektet Maritima Odlingståget och visar en odlingsskiss. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio

Musselodlare vill storsatsa utanför Bua

2:10 min

Nu finns långt gångna planer på att börja odla musslor i bur utanför Bua, norr om Varberg. Genom att länka ihop burarna ska det gå att skapa stora odlingsytor.

Tidigare försök med att odla musslor på rep utanför Hallandskusten har misslyckats eftersom fåglar äter musslorna från repen.

Bo Wollter, som uppfunnit och leder projektet Maritima Odlingståget, hoppas kunna starta den första musselodlingen i burar utanför Bua i november. Planen är ett halländskt centrum för vattenbruk, där det förutom musslor också ska gå att odla fisk, ostron och alger.

Det är inte bara fåglar utan också bristen på skyddande skärgård, som försvårar odling av fisk och skaldjur utanför Hallandskusten. Det ska odlarna lösa genom att kunna sänka tåget av ihopkopplande burar ner i djupet vid dåligt väder, med hjälp av digital styrning från odlingstågets lok.

Nu ska Länstyrelsen ta ställning till om Maritima odlingståget får starta burodling utanför Bua, där hamnen har ledig kapacitet på kajerna när fisket gått tillbaka. Vattenbruket tänker också använda utstläppen av kväve och fosfor från Södras pappersmassetillverkning i Värö.

Amerikanska forskare har visat att om vi skulle börja odla fisk på mindre än 15 promille av havens yta så skulle vi kunna få fram lika mycket fisk som idag vildfångas. Idag sker den mesta av världens fiskodling på land.

De senaste decennierna har antalet fiskare kraftigt minskat utmed svenska västkusten.
Bo Wollter hoppas att den nya modellen med långa burodlingar till havs ska skapa en ny fiskenäring i Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".