Två kultingar på språng.
Foto: Karmhed/Svd /TT

Vildsvinsolyckorna ökar dramatiskt

1:18 min

Vildsvinsolyckorna i Halland har mer än fördubblats under första halvåret i år jämfört med samma period 2016.

– Förra året var ett ekollon-år. Det är som raketbränsle för vildsvin, säger Niclas Dahl på Älgskadefondsföreningen som sammanställt statistiken.

Det milda vädret har gynnat ekollonen ute i naturen och ju mer näring vildsvinen får i sig desto fler ungar föds, säger Niclas Dahl. I det tempot kan det vara svårt för jägarna att hinna med. 

– De har varit ganska populära att jaga, men de är för många. Dessutom finns det flera regioner dit vildsvinen inte kommit än. Då kan det dröja innan stammen ger sig till känna och blir ett problem, säger Niclas Dahl.

Mellan januari och juni i år har det skett 115 olyckor med vildsvin i Halland. Det är mer än en fördubbling jämfört med samma period förra året, då kom rapporter om 55 olyckor med vildsvin i länet. 

En avgörande faktor för att kunna kontrollera vildsvinsstammen är samverkan mellan markägare och jägare säger Martin Broberg på Länsstyrelsen i Halland:

– Om man inte kan samverka över ett större område så kan det finnas väldigt olik syn på hur vildsvinet ska förvaltas. Har vi det får vi ingen möjlighet att kontrollera stammen. Skulle man kunna skapa förutsättningar att kunna bedriva jakten där grisen och problemen finns, då hade vi kunnat få jakttrycket där det behövs.

 

I alla län där vildsvinen finns har olyckorna ökat kraftigt det senaste året. Det har blivit det näst vanligaste viltdjuret att krocka med, efter rådjur, enligt Älgskadefondens statistik.

I hela landet ökade antalet vildsvinsolyckor med nästan 60 procent under första halvåret i år jämfört med första halvåret 2016. Totalt har det skett 2246 olyckor med vildsvin till och med juni i år i Sverige.

Överlag fortsätter antalet viltolyckor att stiga.

Under 2016 inträffade över 58 000 olyckor och i år spår Älgskadefondsföreningen att det rekordet kommer att slås med ytterligare 10 000 olyckor. Mellan 2012 och 2015 var antalet cirka 47 000.

Det är framförallt kollisioner med rådjur som ökar, däremot minskar älgolyckorna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".