Hemkunskapslärare Veronica Frohm och grillad ananas
Hemkunskapslärare Veronica Frohm blir oroad över att hennes elever inte har koll på var exotiska frukter kommer i från. Foto: Sveriges Radio.

Tror på mer hemkunskap för att klara livet

1:42 min

Fler hemkunskapstimmar skulle leda till färre matförgiftningar. Det anser en grupp experter. Tanken är intressant, tycker Veronica Frohm, hemkunskapslärare i Hylte.

Hon ser flera fördelar med sitt ämne.

– Många elever tror att det bara handlar om laga mat, men det handlar om så mycket mer, som att klara sig själv när man flyttar hemifrån, säger hon. 

Behövs det mer hemkunskap?

Absolut! Det är ett stimulerande ämne som man kan knyta samman med andra ämnen som matte och fysik.

I går skrev en grupp med bland annat professorer, docenter och forskare en debattartikel i DN. De tycker att det krävs fler hem- och konsumentkunskapstimmar i skolan. Det skulle leda till färre fall av matförgiftning, mindre matsvinn och fler medvetna konsumenter.

Var femte elev saknar exempelvis kunskap om att kycklingkött behöver vara genomstekt, enligt debattörerna. Veronica Frohm, som arbetar på Örnaskolan i Hyltebruk, kan hålla med om att många unga inte är medvetna. 

– Det är ett svårt ämne med mycket som man ska kunna. Det är många temperaturer som man ska hålla reda på, säger hon.

Hon tycker ändå att de flesta lär sig efter hand hur man hanterar mat. Många av hennes elever är duktiga i hemkunskapen, men det finns också saker som oroar henne.

– Många barn är inte medvetna om vilka frukter som finns i Sverige. Det gör mig förvånad när de tror att exempelvis ananas växer naturligt här, säger Veronica Frohm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".