Tommy Rydfeldt, politiker (L) i Kungsbacka var en av de som redan på 80-talet ville ha ett pendeltåg mellan Kungsbacka och Göteborg. Idag ser han fram emot att utveckla pendeltåget ännu mer.
Tommy Rydfeldt, politiker (L) i Kungsbacka var en av de som redan på 80-talet ville ha ett pendeltåg mellan Kungsbacka och Göteborg. Idag ser han fram emot att utveckla pendeltåget ännu mer. Foto: Sveriges Radio

25-årig Kungsbacka-pendel blickar framåt

3:33 min

Det är 25 år sedan pendeln började gå mellan Kungsbacka och Göteborg. Idag ser Tommy Rydfeldt fram emot att öka turerna och kanske ett regionaltåg.

Tommy Rydfeldt är politiker (L) i Kungsbacka och han var en av de som redan på 80-talet ville ha ett pendeltåg mellan Kungsbacka och Göteborg.

1981 när du lade din första motion, då såg det inte ut så här?

– Nej, då fanns det ett enkelspår och det var så att SJ stannade fem-sex gånger om dagen. Man åkte buss till Göteborg. Det var enda sättet att ta sig dit, det tog 45 minuter.

Motionen 1981 togs inte så väl emot men några år senare händer det saker. 1988 blev det tal om dubbelspår, då fick ni fler med er?

– Då kom regeringen med en fråga: att de kunde börja lägga dubbelspår i Halland och den kommun som säger att här ska dubbelspåret går – där börjar vi bygga!

Kungsbacka sa det direkt, att vi vill ha det genom stan och vi vill ha möjlighet att bygga pendeltåg.

Vad betyder pendeltåget för Kungsbacka skulle du säga?

– Jag tror det har betytt mycket för Kungsbackas tillväxt. Hade vi inte haft pendeltåg hade man inte flyttat hit och sen har det betytt mycket för motorvägen. Och sedan är det en miljöfråga, det är många kilo koldioxid som inte har släppts ut, säger Tommy Rydfeldt.

Maria Sterner pendlar varje vardag mellan Kungsbacka och Liseberg.

– Det är jättebra att man kan åka tåg, nu behöver vi bara en bil. Särskilt bra är det när tåget kommer, det har ju varit några inställda avgångar. Men annars är det bra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".