En malteser hund bredvid squashen. De är jämnstora.
1 av 4
Malteser vovven Cocos är nästan lika stor som squashen. Foto: Alexandra Nordwall/Sveriges Radio
Katarina Lampa håller i en egenodlad squash.
2 av 4
Katarina Lampas egenodlade squash är nästan dubbelt så stor som hennes huvud. Foto: Alexandra Nordwall/Sveriges Radio
En stor squash bredvid ett måttband som visar att grönsaken är cirka 50 centimeter lång.
3 av 4
Måttbandet visar att grönsaken är cirka 50 centimeter lång. Foto: Alexandra Nordwall/Sveriges Radio
Katarina Lampas squashplanta.
4 av 4
Så här ser Katarina Lampas squashplanta ut. Foto: Alexandra Nordwall/Sveriges Radio

Odlade på skoj – fick squash i hundstorlek

2:08 min

Katarina Lampa petade ner en squashplanta i sin så kallade ''skräphög'' förra året. Resultatet blev squash i storlek av en hund.

Just nu har Katarina Lampa cirka tio stycken squash kvar i hennes kompost som hon själv kallar ''skräphögen''. För faktum är att hon aldrig planerade för att squashen i hennes trädgård skulle växa och bli så många och stora.

Men ''skräphögen'' har gett henne och familjen drygt 36 kilo squash denna sommar. 

– Vi har lagat allt möjligt här. Det börjar tröttnas och muttras här i familjen. Det är grillat och det är olika såser. Vi äter den rå och vi har gjort gratäng och rösti. Det finns hur mycket som helst att göra, säger hon. 

Själv är dock inte Katarina Lampa särskilt imponerad av vad hon och hennes man har lyckats åstadkomma i trädgården. Faktum är att allt egentligen skedde av en tillfällighet. 

– Det visade sig förra året att det var otrolig växtkraft där när vi fick sju stycken stora pumpor av en slump. Så då tänkte jag ''ja men det var ju kul'' och i år blev då alltså en squashplanta istället, säger hon.

Enligt Katarina Lampa finns det ingen särskild hemlighet till varför de har lyckats så bra med squashodlingen i familjen. 

– Nej det är ingenting som jag brukar göra. Vi har lite grann, brukar peta ner några potatisar i en spann för att det är kul till midsommar och lite basilika och så där. Men så mycket för odling, det är jag inte egentligen, säger hon. 

Katarina Lampa är ödmjuk och tycker inte att det hon lyckats med är särskilt speciellt, snarare tvärtom och hon tror att andra med trädgård kan lyckas lika bra som henne: 

– Jag tänker att de ska köpa sig en squashplanta eller en pumpaplanta och stoppa ner den i sin skräphög och njuta av frukten för det är jätteroligt. Det ska jag fortsätta med, säger hon.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".