Hanna Jansson från Halmstad.
Hanna Jansson från Halmstad. Foto: Privat

Hanna såg människor fly i panik efter attacken

4:26 min

Hanna Jansson från Halmstad satt på en balkong på en tvärtgata till La Rambla när attacken skedde. Plötsligt såg hon folk fly i panik. – Först ville jag inte tro att det var sant, säger hon.

Läs mer: Flera personer påkörda av fordon i centrala Barcelona. 

Hanna Jansson är på semester i Barcelona och bor bara några hundra meter från den populära turistgatan La Rambla. Sent på eftermiddagen såg hon plötsligt hur människor kom springandes.

– Jag satt på balkongen och såg några barn och sedan kom det äldre människor också. Jag kollade jag ner på La Rambla och då såg jag en folkhop komma springande. Sedan kom poliser och ambulanser, säger Hanna Jansson. 

Det första hon gjorde var att gå ner till receptionen men där fick hon beskedet att det antagligen rörde sig om en bilolycka. Men när hon kom upp till rummet igen ringde telefonen och receptionisten berättade att flera medier rapporterade om att någon kört in i folkmassa.

Först ville man inte tro på det. Det får liksom inte vara sant. Men jag kände på mig att någonting var fel. Hade det varit en olycka hade folk inte sprungit som dom gjorde längs vår gata.

Hon fick efter flera försök tag i sin kompis som var kvar nere på stranden. 

– Helt plötsligt började hon skrika och sa att folk började springa där hon var också. Sen bröts vårt samtal. Hon hade satt sig på en restaurang och gömt sig. Men nu är hon här på hotellrummet.

Hanna Jansson har också lyckats få tag på sina anhöriga.

– Ja det har vi. Det känns jätteskönt. När vi ringde och sa att vi var okej så hade de fortfarande inte fått någon information där hemma. Så det var jobbigt för dom också.

Dådet utreds nu som en misstänkt terrorattack, vad tänker du om det?

– Ja. Man tänker lite på vad som hade hänt om jag gått från stranden några timmar tidigare. Hade jag varit där nere då? Jag tänker på hur jag ska fortsätta semestern och självklart att det är helt fruktansvärt. Det får inte hända.

Hur mår du? 

 – Man blir lite i chock men det är skönt att sitta på hotellrummet här. Det är jobbigt att inte veta vad som händer men jag är okej i alla fall.

Fotnot: Aftonbladet var först med att intervjua Hanna Jansson.

 Läs mer: Elin från Falkenberg: "Det var svårt att ta in"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".