Lars-Erik Nilsson på Hallands bär
Lars-Erik Nilsson på Hallands bär var bland de första i landet att börja odla dagsneutrala bär vilket gör att jordgubbssäsongen blir längre. Foto: Alexandra Nordwall/ Sveriges radio

Jordgubbsåret blir allt längre

1:17 min

Har du lagt märke till att jordgubbssäsongen har blivit längre de senaste åren? En av anledningarna är att jordgubbsodlarna har börjat odla fler jordgubbssorter.

– I Sverige är det nog väldigt nytt faktiskt. Vi har väl hållit på i tio år ungefär men det är ju fler och fler som tar till sig detta har man märkt, säger Lars-Erik Nilsson som är delägare på Hallands Bär.

Hallands Bär var snabba bland svenska odlare att börja med de så kallade dagsneutrala bären; bär som man kan plocka senare på sommaren vilket leder till en längre säsong.

Men trots att Hallands Bär var en av de första i Sverige som började med detta, har de inget emot att allt fler svenska odlare hänger på trenden. 

– Det importeras ju fortfarande ganska mycket bär till Sverige vid denna tiden så att de kan ju lika gärna komma från Sverige, de jordgubbarna som äts nu. Vi vill ju ha jordgubbar så lång tid som möjligt, säger Lars-Erik Nilsson.

Vi tycker att det är kul om kunderna kan få äta svenska jordgubbar så långt in på hösten som det går.

Kerstin Andersson är jordgubbsälskare och hon har märkt att säsongen blivit längre.

– Jaja, mycket längre, kanske inte än förra året, jag upplevde redan förra året att det var en lång säsong för jordgubbar och det är ju positivt.

Om årets skörd blir lika bra som fjolårets kan vi vänta oss jordgubbar ett bra tag till.

– De sista åren har vi haft jordgubbar rätt sent. Vi brukar plocka jordgubbar september ut och några dar i oktober också kanske, säger Lars-Erik Nilsson på Hallands bär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".