Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Linryckning på Rya gård
1 av 2
Linryckning på Rya gård Foto: Anton Berglund/Sveriges Radio
Kerstin Paradis Gustafsson
2 av 2
Kerstin Paradis Gustafsson Foto: Anton Berglund/Sveriges Radio
Linryckning ska återuppväcka gammal kunskap
2:02 min

Vid Rya gård i Varberg har hembygdsföreningen samlas för att rycka lin. En aktivitet som de hoppas ska få större spridning.

Det råder full aktivitet på de öppna fälten vid Rya gård under måndags förmiddagen.

– Nu rycker vi linet, alltså man rycker upp det med rötterna, för att den här fibern som sitter inuti ska bli hel hela vägen, säger Kerstin Paradis Gustafsson.

När linet är plockat kommer det först att torkas i hembygdsgårdens linbastu, som ligger i närheten av Lindebergs kyrkan, innan det är dags för skäktning och häckling. Syftet med aktiviteten är att behålla kunskapen om lin, säger Kerstin Paradis Gustafsson.

 – Nu hamnar hela världen i en annan ekonomisk och miljömässig situation när vi helst inte ska använda syntetmaterial.

Om jag ska vara riktigt elak säger jag att man inte ska vara klädd i en platspåse med massa hål i utan man ska vara klädd i naturmaterial.

 Finns det en framtid för linet? Borde vi ta vara på mer?

– Vi har ju tagit tillvara väldigt mycket. Halland har varit ett stort linodlingslän och Sveriges sista linberedningsverk låg i Laholm. 

Hade ni önskat att fler odlade lin?

– Ja men då är problemet att starta upp ett sånt här linberedningsverk igen då, det är det som är synd att man har lagt ner dem, det är där problemen ligger.

Moment i linberedningen

Linberedning är ett hantverk i vilket man förädlar linplantor till spinnbara fibrer. Skörd, torkning, repning, rötning, bråkning, skäktning och häckling är moment som ingår i linberedningen.

  • Ryckning. Då linet skördas, oftast i slutet av augusti, rycker man upp plantorna med roten för att inget av lintågan ska gå förlorad. Linet buntas sedan i nekar och hängs upp för att fröna i kapslarna ska mogna.
  • Torkning. Efter skörden måste linet torkas. Små mängder lin kan raskt torkas upphängda på stänger eller över en gärdesgård. Större skördar torkas i skylar på fältet där de odlats eller i speciellt byggda linbastar.
  • Repning. Med hjälp av en grovtandad, fast fixerad kam repas fröhusen bort från de torra linplantorna för att avskilja frökapslarna från linets stjälk. Fröna tar man tillvara på inför kommande års utsäde eller andra ändamål.
  • Rötning. Efter repning ska linknippena rötas. Det kan göras genom vattenrötning eller landrötning. Med det menas att man antingen sänker ned linet i rinnande vatten eller breder ut det på marken. Att röta linet betyder att den torkade linstjälken bryts ned så att den blir möjlig att bearbeta. Det är dock viktigt att avbryta processen i tid för ett överrötat lin blir svagt och dåligt.
  • Bråkning. Att bråka linet betyder att man bearbetar linstjälkarna mekaniskt för att slå bort veddelarna och frilägga lintågan.
  • Skäktning. Nästa steg är skäktning. Linet skäktas då i skäktturbin som rensar linet från de sista skävorna. 
  • Häckling. Linet häcklas för att få bort de korta fibrerna och kvar blir enbart de långa glänsande lintågorna. Häcklingen görs i tre steg som kallas för grov- mellan och finhäckling. De grova fibrerna som avskiljs kan användas till rep och liknande medan den finaste lintågan, mjukt glänsande lin, spinns till lintråd och vävs till linnetyg. Väderlek och jordmån där linet växer påverkar linnets slutliga färg och glans.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".