Hallandsposten
Hallandspostens Facebook-sida kapades. Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio.

HP kapades på Facebook – utestängda i veckor

3:00 min

Hallandspostens Facebook-konto kapades i slutet av juli och tidningen kom inte åt sin sida på tre veckor.

Det var efter att en av sidans administratörer fick sitt privata konto kapat i slutet av juli som kaparen gick in på tidningens Facebooksida och raderade resten av sidans administratörer. 

– Total maktlöshet är känslan som dominerade, säger Viveka Hedbjörk, publisher på Hallandsposten.

Först i fredags kunde Hallandsposten komma åt kontot igen. 

Och kapade konton på sociala medier är ett växande problem, enligt Martin Appel, som är konsumentredaktör på tidningen PC för alla.

– Vi har sett ute i världen att även stora aktörer som HBO har fått sina Facebook- och Twitterkonton kapade. Så det förekommer, men det är inte jättevanligt. Men det är ett växande problem, säger Martin Appel.

Ett av problemen är, enligt Martin Appel, att Facebook gör en ihopblandning mellan det privata och det jobbrelaterade.

Är man administratör åt ett konto på ett företag är det också så att man använder sin privata inloggning, och den skyddar vi inte alltid lika bra. 

Och hur svårt det är att kapa en Facebook-sida beror på vilken typ av inställning man har på kontot. 

– Man kan välja att ha en enkel inloggning och då är risken rätt stor att man blir kapad. Men har man en tvåstegsverifering blir det mycket svårare. För då måste man bekräfta sin inloggning via mobiltelefonen, säger Martin Appel.

Hur ska man tänka för att inte råka illa ut? 

– Man ska titta på säkerhetsinställningarna, och då kan man där man ställer in lösenord slå på tvåstegsverifiering. Då blir risken att någon annan kommer åt mitt konto mindre. Man måste också vara jätteförsiktig med sina lösenord och välja ett som är väldigt säkert. Man ska inte lämna datorn, surfplattan eller telefonen påslagen. 

Hallandsposten ska ha haft stora problem med att få kontakt med Facebook angående kapandet.

– Det går inte att få tag på Facebook överhuvudtaget. Det går inte att ringa, maila eller få en personlig kontakt. Man får använda deras formulär. Det är fullständigt orimligt, men inte helt överraskande, säger Viveka Hedbjörk, publisher på Hallandsposten. 

Och Martin Appel tycker att stora internationella jättar som Facebook och Google har dåligt med supportermöjligheter när det uppstår fel, som kapningen som Hallandsposten utsattes för. 

– Då dröjer det alldeles för lång tid. Här tycker jag Facebook definitivt borde skärpa sig när det gäller sådana typer av frågor.

Hallandsposten kunde inte komma åt sitt konto på nästan tre veckor, men annars kom de lindrigt undan, säger Viveka Hedbjörk.

– Personen som kapade en medarbetares konto och stängde av alla administratörsmöjligheter på Hallandspostens konto har inte gjort något på sidan. Så den skada som uppstod är att vi inte kunde uppdatera vår sida på två veckor. Vi kom lindrigt undan, säger Viveka Hedbjörk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".