Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
älgko
1 av 2
Jaktlaget Södra Fjäre har som förslag att senarelägga jaktstarten av älgen för att inte störa brunstiga älgkor. Foto: Mikael Fritzon/TT.
lars skoglund
2 av 2
Lars Skoglund i Frillesås tycker att det är en bra idé att skjuta på jaktstarten. Foto: Jonna Burén/Sveriges Radio.
Lyssna
(2:06 min)

Jägare skjuter på jaktstarten så älgen ska bli på smällen

Publicerat torsdag 24 augusti 2017 kl 05.00

I södra Sverige senarelägger fler jägare jaktstarten för att inte störa om älgen är brunstig.

Ett av de jaktlag som har det på förslag är Södra Fjäre som jagar kring Frillesås och Fjärås.

– Vi har funderat på det i flera år. Det har ju visat sig att när vi börjar så tidigt som vi gör så är det inte helt säkert att brunsten är avslutad, älgarna behöver lite tid till, säger Lars Skoglund, ordförande i älgskötselområde Södra Fjäre. 

För några år sedan kom en studie som visade att älgarna delvis jagades under parningsperioden och det har en del jägare alltså tagit till sig. 

– När man skjutit älgar i början har de inte varit betäckta och det känns ju inte riktigt bra.

Ni är ändå på jakt och ska skjuta älgarna, vad spelar det för roll?

– Det spelar roll för älgarnas fortplantning och framåtriktning. Jakt är ju en form av viltvård också, tanken är att djuren ska få en bra utveckling och må bra.

Södra Fjäre har alltså det här med att senarelägga jaktstarten på förslag till nästa års jakt, men det är flera andra som redan har skjutit på starten. 

– Ja, det är nästan som en underjordisk gräsrotsrörelsen som arbetar för det här ideellt och med starka känslor, säger Jonas Malmsten, Sveriges Lantbruksuniversitet som forskar om älgar.

Han säger att han uppfattar att fler går åt det här hållet och framför allt har han sett det i Götaland.

– Det är ett väldigt intressant jägarinitiativ. De har valt det med de rön som kommit med omvårdnadstanke skjutit fram det för att inte störa älgarna i sin parning. 

Det är jaktförordningen som beslutar om jaktstarten, men Jonas Malmsten säger att det har uppvaktats ända upp på regeringsnivå om jaktstarten, men tycker att det är bra att jägarna själva bestämmer det.

– Det är ett viktigt steg som visar att jägarna vill ta sitt ansvar här, säger Jonas Malmsten.

Förutom älgens omvårdnad så säger han att det finns andra vinster. Till exempel skulle det samhällsekonomiskt kanske vara en vinning om inte så många behövde ta semester den där andra måndagen i oktober. Så tänker Lars Skoglund från Frillesås också.

– Vi har lagt förslaget att från 2018 börja jakten från fredagen veckan efter. Att vi valt fredagen är ju dels då har man kanske de som arbetar möjlighet att bara ta en ledig dag och då får man lördag och söndag. Sedan finns det andra som börjar den dagen, då är det ju bra att vi startar alla samtidigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".