Tina Melkersson med sina två barn Johannes och Agnes Melkersson.
Tina Melkersson kämpar för att hennes två barn Johannes och Agnes Melkersson ska kunna få modersmålsundervisning i danska. Foto: Alexandra Nordwall/Sveriges radio

Förälder i Laholm kämpar för danska i skolan

1:35 min

Laholms kommun har ingen modersmålsundervisning i danska. Det har fått mamman Tina Melkersson att leta efter andra dansktalande i Laholm för att sätta press på kommunen.

Tina Melkersson kom till Sverige från Köpenhamn för drygt tio år sedan och hennes två barn kan både svenska och danska men hon ser gärna att barnen blir bättre på hennes modersmål.

– Så de kan kommunicera med släkt och vänner i mitt hemland. De är ju födda här men det är väldigt viktigt för mig att de får ett ben in i släkt och vänner i Danmark, säger hon.

Tina Melkersson pratar nästan bara danska med sina barn men enligt henne räcker inte det. Hon tror att om hennes barn ska kunna bli flytande på hennes modersmål måste de få konkret undervisning.

– Jag sitter inte och undervisar mina barn i danska språket så, men om de får det i undervisningen blir det mer på allvar, säger hon.

Anledningen till att det saknas danskundervisning i Laholm är att det måste finnas minst fem elever som har rätt till modersmålsundervisning. Monica Williamsson är chef på enheten för flerspråkighet och integration i Laholms kommun.

– Det spelar ju ingen roll om det är arabiska, somaliska, danska, engelska eller vad det är för det är samma regler. Och så krävs det en sak till – att kommunen ska hitta en behörig lärare, säger hon.

Tina Melkerssons barn Agnes och Johannes Melkersson skulle gärna lära sig bättre danska.

– Ja, jag tycker det är bättre om man lär sig tala danska, säger Johannes Melkersson och Agnes Melkersson instämmer.

Hur känns det att ni inte får det ännu?

– Jag tycker det är lite tråkigt, säger Johannes Melkersson.

Systern Agnes Melkersson håller med.

– Jag tycker också att det är lite tråkigt, säger Agnes Melkersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".