Hamza Yalcin och utrikesminister Margot Wallström (S).
Hamza Yalcin och utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: Privat och Jens Möller/Sveriges Radio.

Wallström orolig för fängslade Halmstadförfattaren

Svenskarna Hamza Yalcin och Ali Gharavi är fortfarande frihetsberövade - nu har UD:s kabinettsekreterare träffat den turkiska ambassadören.

Med anledning av de frihetsberövade svenskarna Hamza Yalcin och Ali Gharavi kallade Utrikesdepartementet idag upp Turkiets ambassadör Kaya Türkmen för samtal med Annika Söder, kabinettssekreteraren.

Utrikesminister Margot Wallström uppger i en kommentar på Facebook att hon talat med både Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel och Spaniens utrikesminister om de frihetsberövade svenskarna. Hon skriver också att den senaste tidens händelser har en direkt påverkan på Sveriges och EU:s relation till Turkiet.

Halmstadförfattaren Hamza Yalcin sitter häktad i spanskt fängelse sedan i början av augusti. Turkiet anklagar honom för att ha lett och organiserat terrorhandlingar mot landet.

IT-konsulten Ali Gharavi sitter häktad i Turkiet. Gharavi greps i juli då han föreläst om IT-säkerhet för människorättsaktivister utanför Istanbul. Han anklagas för att ha stöttat en icke namngiven terrororganisation, i övrigt är misstankarna oklara. Han överklagar häktningen tillsammans med sina advokater varje månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".