Martin och Emelie står framför ett rött hus och skakar hand.
"Jag och min sambo var intresserade av att förvärva denna skogsfastighet," säger Emelie Söderberg, på bilden tillsammans med Martin Haraldsson, som är mäklare. Foto: Alexandra Nordwall/Sveriges Radio.

Emelie köpte släktgård: Kul att förvärva skogsfastighet

3:01 min

Emelie Söderberg köpte sin drömgård vid årsskiftet 2014 – 2015 via ett köp inom familjen och enligt Martin Haraldsson som är mäklare är detta det vanligaste sättet man köper skogsmark.

Som P4 Halland tidigare rapporterat stiger priserna på skogsmark och i och med det så väljer många att köpa skogsmark i investeringssyfte. Emelie Söderberg håller med om att hennes mark på 59 hektar är en bra investering men det var inte därför hon köpte den.

– Ja, det är ju klart att det är en investering, det är det ju alltid men framförallt så skulle jag vilja säga att det ligger mycket i det emotionella värdet med en släktgård, att man känner att man förvärvar ett arv, säger hon.

Gården som Emelie Söderberg och hennes sambo Jörgen köpte var från början Emelies farföräldrars så när hennes farmor ville sälja den för att flytta närmare in till Hylte passade Emelie på.

– Frågan gick ut i familjen om det var någon som var intresserad av att köpa gården och eftersom mina farbröder är uppemot 50 års-åldern blev det så att det hoppade en generation och då var det vi barnbarn som fick frågan om vi var intresserade, säger hon och fortsätter:

– Jag och min sambo var de som var intresserade och fick förmånen och möjligheten att kunna förvärva denna skogsfastighet och det tycker vi är jätteroligt.

Enligt Martin Haraldsson som jobbar som mäklare på LRF Konsult är det vanligt att skogsmark säljs inom familjen.

– Ja, oftast så sker de flesta fastighetsförvärv av jordbruksfastigheter inom familjen precis som Emelie har gjort. Det som är lite ovanligt för hennes del är väl att man har tänkt till lite extra och hoppat över en generation vilket har gett Emelie och hennes familj möjligheten att bosätta sig innan man har rotat sig någon annanstans, säger han

Men att skogsmark ofta säljs inom familjen är inte alltid positivt.

– När priserna på skogsmark ökar så kanske det blir ännu svårare och tuffare att klara av den affären inom familjen, säger han.

Hur vanligt är det att någon i Emelie Söderbergs ålder köper skogsmark?

– Det är relativt ovanligt. Många gånger så har man kanske fullt upp i karriären, har skaffat barn och bosätter sig nära arbete och liknande, säger han. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".