HBK-spelarna under uppvärmningen. Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio
För HBK innebär företagets beslut att lämna svensk fotboll stora förändringar. Arkivbild. Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio.

HBK tappar sponsorjätte – Lagardère bryter med svensk fotboll

1:40 min

Halmstads Bollklubb kommer bli av med företaget Lagardère som säljer reklamplatser åt dem och flera andra allsvenska klubbar.

Företaget lämnar nämligen svensk fotboll för att satsa på golf och tennis. Tony Karlsson är ordförande inom HBK.

– Just nu innebär det ingen större förändring men på längre sikt betyder det att vi måste överväga hur vi ska fortsätta arbetet, så är det, säger Tony Karlsson. 

Fotbollskanalen avslöjade i februari att svenska fotbollsförbundet och Lagardère inte kommit överens kring driften av Friends arena. Det ska ligga till grund för att man nu alltså lämnar den svenska fotbollsmarknaden.

För HBK innebär detta också stora förändringar. När avtalet skrevs på med företaget 2015 var förhoppningen att klubben skulle kunna spridas till en större marknad. Bland annat lyckades man skapa en supportergrupp i Stockholm. Nu får HBK tänka om kring hur och på vilket sätt de ska marknadsföra sig själva framöver.

– Vi har haft en gynnsam utveckling och vi tror att vi ska kunna fortsätta arbeta genom att vara ödmjuka och erbjuda bra lösningar till våra sponsorer, säger Tony Karlsson. 

När ni skrev på avtalet med företaget 2015 var förhoppningen om att klubben skulle kunna marknadsföras på en större marknad. Blev det så?

– Både ja och nej. Ja för att de har hjälpt oss att etablera relationer på ett annat sätt, vi har till exempel med hjälp av Lagardère startat ett nätverk i Stockholm. Nationellt har det å andra sidan inte blivit några större affärer men sådant tar större tid att etablera, säger Tony Karlsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".