Åsa Blom, Magnus Falk och Magnus Niklasson och fem fasader söker svar om hållbarhet. Foto: Göran Frost/Sverige Radio
Åsa Blom, Magnus Falk och Magnus Niklasson och fem fasader söker svar om hållbarhet. Foto: Göran Frost/Sverige Radio.

Plönninge ska ge svar om träfasader

3:31 min

Hur ofta måste en träfasad målas om? På en stor gavel på Plönninge utanför Halmstad har ett projekt dragits igång för att söka kunskap i ämnet.

Energi- och miljöcentrum i Halland har dragit igång ett projekt där fem olika sorters träfasader har satts upp på en gavel vid det förra traktorgaraget på Plönninge.

– Det är moderna träfasader från fyra olika leverantörer som ska testas under tio år, för att visa att det är en konkurrenskraftig produkt för flera hus, gärna större hus med träfasader, säger Magnus Falk från Energi och miljöcentrum i Halland.

Åsa Blom från Linnéuniversitetet i Växjö ska följa vad som händer på väggen i Plönninge.

– Det ska visa att det är möjligt att ha underhåll på 10-15 år, i stället för, som man ofta tror, vart femte år.  

Det halländska träföretaget Derome deltar i projektet.

– Fyra av fasaderna har en certifiering som är ny sen i vintras, CMP. Det är en mer kvalitetskontrollerad process för att ta fram panelerna, säger Magnus Niklasson från Derome.

Är projektet bara för de större husbyggarna eller kan en villaägare också få nytta av det?

– Vi har fokus på de större aktörerna men samma kunskap och erfarenhet som företagen och det som Linnéuniversitet hjälper oss med, den måste spridas till oss privatpersoner också, säger Magnus Falk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".