kvinna sitter framför en dator och jobbar.
Det kan vara lite svårt att komma igång på jobbet efter semestern. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Så klarar semesterhjärnan av jobb

3:29 min

Många gör sina första jobbveckor efter semestern just nu. Och har du svårt att minnas lösenord och koder eller har glömt dina kollegors namn kanske du har fått en semesterhjärna.

– När hjärnan är ledig och får göra vad den vill så gillar den ju det. Att lägga krav på hjärnan att man ska göra vissa saker som den egentligen inte tycker är kul, då stretar den emot lite. Så det kan säkert vara någon dag av motsträvighet innan man kommer igång, berättar Torbjörn Åkerstedt som är professor vid Stressforskningsinstitutet.  

Och man skulle faktiskt kunna säga att hjärnan är lat.

– Den tycker väldigt mycket om att göra som den själv vill, bekräftar Torbjörn Åkerstedt.

Det bästa tipset för att få igång hjärnan från semesterläge till arbetsläge är att köra på som vanligt.

– Det är kanske lite trögt i några timmar, men sen kommer den igång igen. 

Det största problemet är nog den lilla tidsomställningen, att man sovit längre på morgonen och gått och lagt sig senare. Vill man lura hjärnan rekommenderar Torbjörn att man börjar göra en förskjutning några dagar innan man börjar jobba. 

– Man kan börja i förväg, och ställa klockan de sista dagarna under semestern och se till att man får mycket ljus på sig på morgonen. 

Hur tar man hand om sin hjärna så den klarar sig till jul?

– Det är bra med sömn, eftersom det återställer hjärnans funktionsnivå. Man laddar upp energi, man städar ur skräp ur hjärnan, man bygger minnen och återställer den emotionella balansen, säger Torbjörn Åkerstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".