Nathalie Karlsson med blont hår, grå huvtröja och glasögon står framför en husvägg.
Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

I bostadskö i åtta år – utan att få lägenhet

2:39 min

Nathalie Karlsson från Kungsbacka har stått i bostadskö i åtta år – men har inte fått tag på en hyresrätt. Därför bor Nathalie och treåriga sonen hemma hos hennes mamma.

– Jag bor hemma hos min mamma med min son på tre år. Vi kan inte få tag på någon hyresrätt, berättar Nathalie Karlsson, som är 25 år från Kungsbacka. 

Kungsbacka är en av de 30 kommuner i Sverige som bygger lägst andel hyresrätter. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån från åren 2006 till 2016.

– Det känns väldigt tråkigt med tanke på att jag har stått i kö i så många år. Som situationen ser ut har jag ett barn att ta hand om och nu är jag tvungen att förlita mig på någon annan för att ha någonstans att bo, säger Nathalie Karlsson.

Hon önskar att hon hade kunnat få chansen att titta på lägenheter och få vara del av bostadsmarknaden. Men som läget är nu är det en omöjlighet för henne. 

Av de drygt 1400 lägenheter som byggts under en tioårsperiod i Kungsbacka är det ungefär 31 procent som är hyresrätter. Och Nathalie Karlsson har köat länge med förhoppningen att hitta en bra hyresrätt.

– I åtta år ungefär. Jag har varit på två visningar, men det har antingen varit för höga hyror eller legat för avsides. 

Och bostadssituationen påverkar hennes dagliga liv på ett negativt sätt, berättar hon.

– Jag har inget personligt liv, jag kan inte göra vad jag vill. Min son kan inte träffa kompisar när han känner för det, vi kan inte bjuda hem folk på middag. Vi måste ta hänsyn till min mamma och min bror som också är hemmaboende. 

Hur tycker du man ska lösa problemet med för få hyresrätter?

– Fler hyresrätter som är anpassade för ungdomar, ensamstående och folk som inte har en så hög inkomst. 

Hur ser du på framtiden? 

– Jag börjar nästan fundera på om det är bättre att köpa eget. Att spara pengar och köpa en lägenhet. Det är tråkigt, för jag trivs med att hyra en lägenhet och bo centralt. Men förhoppningsvis kanske jag får ett erbjudande i framtiden. Eller så får jag hyra privat. Det är det enda jag kan vända mig till. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".