Byn ryter ifrån – stämmer kommunen

2:09 min

Enligt invånarna i Kövlinge har kommunens löften om kostnader för anslutning till det kommunala vattensystemet inte infriats.

– Vi kan inte bara gå vidare och betala. Utan detta är fel, det är inte rätt, säger Mikael Drott Nilsson, boende i Kövlinge.

Konflikten handlar om byns anslutning till det kommunala vattensystemet. År 2010 började kommunen räkna på tidsplan och kostnader och ortsborna blev då lovade ett pris på strax över 70 000 kronor för varje hushåll som väljer att ansluta sig.

Men arbetet drar ut på tiden. En arkeologisk förundersökning kommer emellan och innan ledningarna börjar dras 2015 har förutsättningarna ändrats.

Kommunen vill nu ta betalt enligt gällande taxa, vilket innebär en nästan fördubblad kostnad för ortsborna. Och när väl ledningarna grävs ned i marken, görs det inte enligt plan.

– Här skulle det ha grävts i vägen för ledningarna till fastigheten där borta. Istället har man grävt på min sida och det innebär att jag inte får anlägga en väg eller något hus, säger Mikael Drott Nilsson.

Ledningarna är dragna och i kranarna rinner numera kommunalt vatten. Men kövlingeborna känner sig lurade. Efter mer än 10 års diskussioner har man fått nog och väljer nu att stämma kommunen.

Kövlingebornas juridiska ombud, Illan Sadé, säger att fallet handlar om rättvisa. Kommunen har i flera andra fall valt att ta betalt enligt den första överenskommelsen även om processen dragit ut på tiden.

– Då finns det något som heter likabehandlingsprincipen och den är väldigt stark. Har man gjort avsteg tidigare för att ta ansvar för begångna misstag har man möjlighet att göra det här också, säger Illan Sadé.

Mattias Leijon är förvaltningschef på Laholmsbuktens Vatten och han menar att processen har omgärdats av flera olyckliga omständigheter, men säger samtidigt att man från bolagets sida inte gjort något fel.

– Jag tycker det är beklagligt att vi inte har kunnat genomföra anslutningen som planerat. Men vi har hanterat fastighetsägarna och anslutningsavgifterna på samma sätt som i andra fall, säger Mattias Leijon.