Många oroas över att Nordkorea i natt sköt en robot mot Japan.
Många oroas över att Nordkorea i natt sköt en robot mot Japan. Foto: KAZUHIRO NOGI/TT.

Många oroliga efter Nordkoreas robotuppskjutning

2:56 min

Nordkorea avfyrade i natt en robot över norra Japan. Och många hallänningar oroas över utvecklingen i östra Asien.

Det var klockan 5.57 på tisdagsmorgonen, lokal tid, som roboten sköts upp i östlig riktning från en region nära Nordkoreas huvudstad Pyongyang, enligt Sydkoreas militär.

Tidigt på tisdagsmorgonen, lokal tid, skickades varningsmeddelanden ut i tv och radio i Japan. Snabbtåg stoppades och varningar ropades ut i högtalare i städer på Hokkaido, den nordligaste av Japans huvudöar.

– Jag tycker det är fruktansvärt. Man blir ju så arg! Och så undrar man varför man inte kan göra något mot denna man. Det är hemskt och det är synd om de som bor i Japan, säger Kungsbackabon Britt-Marie Dahlén. 

Och robotattacken väcker många tankar hos hallänningarna, bland annat hos Loke Westberg.

– Det är väldigt tråkigt. Jag undrar varför, säger han.

Är du orolig? 

– Inte för att det ska hända i Sverige. Det händer inte så mycket sånt här, Sverige har varit neutralt i de flesta krigen och aldrig blivit utsatta för något på rätt många år, säger Loke Westberg.

Även Birgitta Skinnars blev orolig när hon hörde om roboten som avfyrades mot Japan.

– Det är oroande att Nordkoreas ledare har gjort det igen och ändrat riktning mot Japan, som är ett pacifistiskt land. Det är oroande hur president Trump ska reagera. Det är två oberäkneliga ledare, säger hon.

Lennart Johansson berättar att han blev chockad när han hörde nyheten.

– Jag fick rysningar, blev chockad. Vad är det för värld vi lever i? Det kan smälla när som helst. Det är klart man blir påverkad, det vore konstigt annars. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".