Viralgranskaren: Dela inte de falska kedjebreven om Fabrizio

5:10 min

Det senaste dygnet har ett falskt kedjebrev spridit sig på Facebook. Nu tipsar Åsa Larsson, redaktör på Viralgranskaren, om hur man undviker att gå på bluffmeddelandena.

Ett falskt kedjebrev har de senaste dygnet spridits som en löpeld i form av ett meddelande på Facebook. Där varnas användare från att acceptera något från Fabrizio Brambilla, som sägs vara en hacker.

Det falska kedjebrevet har uppmärksammats av många det senaste dygnet. Inte minst av Viralgranskaren – en avdelning på tidningen Metro som källkritiskt granskar virala internetfenomen. 

– Fabrizio är en påhittad person, detta är en falsk varning, berättar Åsa Larsson, som är redaktör för Viralgranskaren.

Kedjebrevet har funnits i olika varianter sedan 90-talet – men den har förändrat form sedan internet utvecklades och det har kommit nya plattformar. Liknande kedjebrev har cirkulerat på Facebook tidigare. Och Åsa Larsson menar att antalet kedjebrev förmodligen inte har ökat, utan snarare folks benägenhet att sprida materialet vidare.

– Väldigt många är osäkra och vet inte riktigt vad som gäller och då sprids detta på ett väldigt dramatiskt sätt, säger Åsa Larsson.

Vad ska man göra om man får ett sådant meddelande? 

– Börja med att söka på nätet. Ifall ni är oroliga över att bli hackade kommer Facebook gå ut med varningar och är det en bluff kommer det finnas information om det. 

Vilka ligger bakom bluffmeddelandena? 

– Det vet man inte. Det troligaste är att det är någon som vill skämta eller spela någon ett spratt. Men det kan finnas andra motiv. 

Ett problem med meddelandena är att de inte går att spåra tillbaka eftersom alla som skickar vidare blir avsändare. Åsa Larsson uppmanar därför alla användare att tänka sig för innan man skickar vidare ett meddelande.

–  Jag tycker man ska hålla sig uppdaterad, läs på och googla och följ faktagranskartjänster. Då blir du upplyst om när rykten och påståenden sprids.

Läs Åsa Larssons tips på hur man undviker att drabbas i faktarutan nedan!

Så undviker du att bli hackad

  • Om du vill skydda dig från att bli hackad eller få virus så ladda inte ner saker som du inte vet vad det där.
  • Om du får vänförfrågningar från personer som du inte vet vilka de är så behöver du inte tacka ja.
  • Om någon skickar länkar till dig eller uppmanar dig att göra saker, så måste du inte klicka eller göra vad de säger.
  • Har du råkat installera något så ta bort det.
  • Klicka inte på förkortade länkar eller sådana som du inte vet vart de leder.
  • Om du är orolig för att du blivit hackad så byt lösenord och se över dina inställningar på Facebook.
  • Ha uppdaterade webbläsare och virusprogram.
  • Lämna aldrig ifrån dig lösenord eller uppgifter om dig själv, till exempel om bankkontot.
  • Följ faktagranskartjänster såsom till exempel Viralgranskaren eller Bluffakuten på Facebook så ser du när det cirkulerar falska varningar eller påståenden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista