Cecilia Wikström engagerar sig för Hamza Yalcin från Halmstad.
Cecilia Wikström (L) engagerar sig för Hamza Yalcin från Halmstad. Foto: Privat/TT.
Frihetsberövandet av författaren Hamza Yalcin

EU-parlamentarikern kräver: Hjälp Hamza

5:35 min

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) kräver att EU-kommissionen ska agera för att författaren och Erdogankritikern Hamza Yalcin från Halmstad ska släppas ur fängelset i Barcelona.

Bakom kravet står också flera utländska kollegor till Wikström. De vill veta vad EU-kommissionen gör för att svenska medborgare ska kunna resa fritt i Europa utan att riskera att gripas på begäran av Turkiet för att de använt sin yttrandefrihet.

Hamza Yalcin är medborgare i både Sverige och Turkiet. Han greps i början av augusti sedan Turkiet anklagat honom för att ha organiserat terrorhandlingar.

Jag tycker det är fullständigt orimligt att en EU-medborgare grips – vi ska kunna röra oss fritt! Säkert är varje sekund som en evighet för Hamza Yalcin som sitter fängslad. Jag ska göra allt jag kan för att lidandet blir så kort som möjligt.

– Jag börjar jobba nu, hela Europa börjar arbeta igen i dag. Det som har skett i Spanien med Halmstadbon Hamza Yalcin – alltså att han har blivit gripen på begäran av Erdogans Turkiet känns så förskräckligt. Därför vill jag fråga kommissionen kring vilka åtgärder de har för avsikter att vidta, så alla vi EU-medborgare kan resa fritt i unionen utan att riskera att gripas på begäran av en främmande makt, så som nu har skett, säger Cecilia Wikström (L) till P4 Halland.

Vad säger du om detta?

– Det är absolut oacceptabelt – såhär får det inte gå till. Det handlar om en person som har använt pennan som vapen. Och för det ska han inte få åka på semester i ett annat land – som svensk medborgare! Det är förfärligt, säger Cecilia Wikström (L) och fortsätter:

– Jag är glad att jag har fått upp det som en prioriterad fråga. Det är inte en vanlig fråga, utan en för hela parlamentet prioriterad fråga. Vi förutsätter att kommissionen ska göra allt så den svenske medborgaren släpps och försätts i frihet. Vi måste säkerställa att den fria rörligheten i trygghet, säkerhet och full frihet kan garanteras för alla. 

Cecilia Wikström tillägger att hon utgår från att regeringen gör mer än vad man säger, men hon förväntar sig mer kraftfulla tag. 

– Har man lyckats få den tyska mannen fri, ska man också få vår man fri, säger hon.

Vad kan EU göra som UD inte klarar? 

– Kommissionen står hela tiden i dialog med varje lands regering, och kommissionen kan sätta tryck på regeringen. För mig var detta en självklar sak att göra min första dag på jobbet, efter semestern. Jag förväntar mig att regeringen tar kraftfulla tag och så han kan komma hem till Halmstad igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".