Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Katarina Pålman tillsammans med Linda Wennerholm.
Katarina Pålman tillsammans med Linda Wennerholm. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.

Halmstad jobbar förebyggande mot missbruk i familjer

1:50 min

Halmstads kommun och länsstyrelsen satsar på att nå alla de barn i kommunen som lever i familjer med missbruksproblematik.

Detta genom fler utbildningar till lärare och studenter samt en ny föräldrakurs. 

– Vi behöver bli bättre på att se. Det är vår önskan att vi ska finnas ännu tidigare i barnens värld, och se vad de ger uttryck för och vad de bär upp för bekymmer, säger Katarina Pålman, enhetschef på förebyggandeenheten inom avdelningen för barn och unga på socialförvaltningen i Halmstad.

Mellan 15 och 20 procent av alla barn i landet lever i familjer som har problem med alkohol eller narkotikamissbruk. Detta visar en rapport från Folkhälsomyndigheten. Det finns inga siffror för Halland specifikt men enligt Linda Wennerholm som jobbar inom länsstyrelsen i Halland med dessa frågor är andelen densamma här. 

– Vi utgår från den nationella statistiken, och tror den är ungefär samma här. Vi har mycket att göra och vi måste hjälpas åt kring det, säger Linda Wennerholm.

Och det gör man också säger Linda Wennerholm och berättar om att Region Halland, polisen, länets kommuner och idrottsförbund tillsammans tittar på hur man kan jobba förebyggande.

Bland annat började man i år med att ge alla lärare utbildning kring hur de ska prata med både barn och vuxna om alkohol-, narkotika- och tobaksfrågor. 

– Även högskolestudenter som läser till lärare är välkomna, säger Linda Wennerholm.

Halmstad kommun startar till hösten en föräldrakurs där föräldrar med missbruksproblematik ska träffas tillsammans med sina barn. Tanken är att prata och hitta en väg ut ur problemet. Linda Wennerholm tycker att det är viktigt att man jobbar med frågan.

– Men att man också vet som förälder eller vuxen att man kan prata med någon på min vårdcentral. Det behöver inte vara så komplicerat eller jobbigt. Fundera själv: måste jag dricka varje helg eller när mina barn är med? säger Linda Wennerholm. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".