tågstation varberg halland godståg pendeltåg öresundståg

Trafikverket satsar på tunnel i Varberg

2:58 min

Kostnaden för Varbergstunneln finns med i transportplanen som Trafikverket presenterade i dag.

I transportplanen finns investeringar för drygt 620 miljarder kronor från 2018 till 2029.

Den planerade tunneln med dubbelspår har blivit en miljard dyrare än vad som var tänkt från början.

Den totala kostnaden är fyra miljarder. Sedan tidigare har Varbergs kommun och Region Halland skjutit till pengar. Nu är det klart att även Trafikverket gör det.

Att det blev en såpass stor kostnadsökning på tunneln i Varberg gjorde att det fanns en osäkerhet kring huruvida Trafikverket skulle ta den ökade kostnaden eller inte. Men nu är det alltså klart att Varbergstunneln finns med i transportplanen. 

Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunalråd i Varberg, är nöjd med transportplanen. 

– Jag är mycket glad och lättad. Det är jätteroligt att vi är med i planen, säger hon till P4 Halland.

Trafikverket föreslår också ett underhållstillägg på Viskadalsbanan på 750 miljoner där pengarna går till att byta spår och kontaktledningar.

– Jag blev väldigt positivt och glatt överraskad. Jag hade inte trott att vi skulle komma med på båda, säger Ann-Charlotte Stenkil om satsningen på Viskadalsbanan.

Även Halmstad central får 350 miljoner kronor i Trafikverkets förslag. 

Utbyggnaden av Halmstad C innebär att personbangården ska byggas om och få längre, bredare och säkrare plattformar till ett utökat antal spår. Plattformarna kommer att nås genom en gångpassage. Detta kommer att skapa kapacitet för utökad trafik, fler passagerare samt bättre tillgänglighet och personsäkerhet, enligt ett pressmeddelande från Halmstads kommun.

Det slutgiltiga beskedet ska fattas av regeringen i vår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".