BRIS Foto Sveriges Radio
Arkivbild. Foto: Sveriges Radio.

Bris: Våga prata om missbruk inom familjen

2:41 min

Många barn far illa för att föräldrarna missbrukar alkohol, och Nina Lindström på Bris uppmanar alla att våga prata om det, och att våga be om hjälp.

– Vi pratar varje dag med unga som berättar att en förälder har ett missbruk eller ett beroende. Det är väldigt vanligt att känna sig ensam och att tro att ingen har det som jag, berättar Nina Lindström, som är kurator Nina Lindström på Bris.

Läs mer: Systrarna levde med missbrukande pappa – vill hjälpa andra

– Det är vanligt att känna att man måste dölja missbruket och hålla det som någon slags familjehemlighet. 

Är det ett vanligt diskussionsämne i samtalen ni får? 

– Ja det är det. Beroende och missbruk i olika form. Och även förekommer det i vår vuxentelefon där vuxna hör av sig om barn och familjesituationer. Det är vuxna som berättar att de har ett missbruk och de vet inte om de ska våga eller orka ta tag i det. 

Läs mer: Halmstad jobbar förebyggande mot missbruk i familjer

– Det är helt fantastiskt bra om man vågar och vill prata om det. Där är det vuxenvärldens ansvar att uppmuntra. Vi måste verkligen hjälpa unga att det inte är skamligt, utan det är ett vanligt problem som man kan få hjälp med, säger Nina Lindström.

Vad ska man ge för råd till de som kommit i kontakt med missbruk inom familjer? 

– Jag skulle ge rådet att ta det på allvar och försök att inte vara rädd. Detta går att prata om. Vi vet att barn far illa av att föräldrar har ett missbruk. Som vuxen måste man ta sitt ansvar och se till att familjen får hjälp, även om det är obekvämt och svårt. Våga prata om det och benämna det för vad det är, och hjälpa familjen att få ett hopp. För det finns hjälp att få! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".