övningskörning, körskola, körkort
Foto: Gorm Kallestad/TT
Svarta trafikskolor

Körlektioner för 150 kronor på svarta marknaden

1:56 min

Transportstyrelsen får in allt fler anmälningar om misstänkta illegala trafikskolor. P4 Halland ringde till ett par av dem i Halland.

– Övningskörning med mig kostar 400 kronor i timmen, du kan köpa teorifrågor för 2000 kronor säger en av de personerna som driver en illegal körskola, enligt uppgifter till P4 Halland. 

P4 Halland lät en arabisktalande ringa till en man som vi har fått reda på erbjuder körlektioner utan att ha det tillstånd som krävs. Mannen erbjuder oss lektioner för 400 kronor i timmen.

Han berättar att det finns illegala körskolor i samtliga kommuner i länet och att det går att få lektioner för 150 kronor i timmen. Han erbjuder oss också att köpa frågor till teoriprovet för 2000 kronor. När P4 Halland ringer tillbaka till mannen förnekar han allt.

– Jag vet ingenting, jag hjälper inte någon, säger han. 

På Transportstyrelsen känner man dock igen problemet och säger att anmälningar som rör misstänkt illegal körskoleverksamhet har ökat de senaste åren.

Mellan 2010 och 2014 hade man tio till 14 ärenden per år, nu är man uppe i 16 till 18 ärenden årligen. Gunnar Holgersson jobbar för tillstånd- och tillsynsenheten på Transportstyrelsen.

– Det finns olika delar i detta. Men det kan handla om att den enskilda personen som går förarutbildningen inte får en bra utbildning helt enkelt, man kommer inte förberedd ut till trafiken.

Transportstyrelsen samarbetar med bland annat Trafikverket och Ekobrottsmyndigheten kring detta. Men enligt Gunnar Holgersson är det bråttom. Om den illegala körskoleverksamheten fortsätter öka i samma takt som nu kommer det att få konsekvenser.

– Om detta fortsätter att öka så är det oroande, därför att det blir olyckligt för de seriösa företagen. Konkurrensen snedvrids då, säger Gunnar Holgersson. 

Fakta: Illegal körskoleverksamhet

  • De svarta aktörerna erbjuder ett helt paket av körkortsutbildning, från halkbana till teori, men det sker utan tillstånd från myndigheter
  • Betalning sker inte sällan kontant och företaget betalar inte skatt som sina etablerade konkurrenter
  • Enligt Sveriges Trafikskolors Riksförbund misstänker 80 procent av organisationens medlemmar svart körskoleverksamhet på sin ort.
  • Det finns inga uppgifter om hur utbrett problemet är, men Transportstyrelsen kan se hur antalet anmälningar om misstänkt illegal verksamhet ökar.

Mer om Svarta trafikskolor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".