Prisutdelning vid Stadens dag.
Erik Sjöberg, Leif Jönsson och Camilla Tovstedt (alla till vänster) från Fredblads arkitekter delade priset med ordföranden i flygplatsens styrelse, moderaten Magnus Uvenfeldt (mitten). Kjell Helgesson (C) delade ut. Foto: Julius Bengtsson

Lekfullt bygge vann arkitekturpris

1:39 min

Vatten var årets tema när Halmstad arrangerade Stadens dag med stadsplanering och miljö i fokus. Och årets arkitekturpris gick till Halmstad flygplats.

– Med en kreativ lösning av komplex logistik och med möjlighet till dubbelutnyttjande av ytor, har man lyckats skapa en samlad och lättorienterad volym, sa Kjell Helgesson, byggnadsnämndens ordförande när han läste upp motiveringen till priset.

Enligt nämnden är utbyggnationen av flygplatsen både lekfull och ändamålsenlig. Ingenjören Camilla Tovstedt sa såhär om resultatet:

– Vi har försökt skapa en profilbyggnad för flyget i och med den här flygplansvingen. Och sen skulle vi också bevara en del av den befintliga strukturen. Men formen kom fram och det blev en lite rolig grej.

Förutom att uppmärksamma god stadsbyggnad är stadens dag ett tillfälle för Halmstadborna att lära sig mer om bygglovsfrågor, kommunalt vatten och stadsmiljön.

Byggnadsnämndens ordförande, Kjell Helgesson, tycker det är viktigt att lyfta fram stadsplaneringens betydelse.

– Det är en fråga som ger upphov till många middagssamtal. Hur staden är utformad, vilka nytillskott som kommit i form av byggnader. Vilka gamla byggnader eller gator finns kvar och hur förändras de med tiden?

Liv, rörelse och trygghet är tre ledande ord för den framtida stadsmiljö, enligt Kjell Helgesson. Men stadens arkitekter måste också tänka på hållbarhet.

– Byggnadsnämndens uppgift är inte bara att ta beslut som berör oss som finns här idag, utan även för framtida generationer. Och då blir hållbarhetsbegreppet väldigt ledande och viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".