Susanna Bergman, frisör och barberare tillsammans med Niklas Stegefelt som vill fixa sitt skägg.
Susanna Bergman, frisör och barberare tillsammans med Niklas Stegefelt som vill fixa sitt skägg. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Skäggtrenden 2017: Stilfullt och propert

2:44 min

Trenden med skägg verkar inte avta – men de stora, buskiga skäggen har ersatts av det mer stilfulla, propra skägget, enligt barberaren Susanna Bergman.

– Jag själv har sparat i sex månader, så det är bara att kämpa på. Det tar sin lilla tid, men det blir bra till slut, säger Niklas Stegefelt. 

Niklas befinner sig på en barberarsalong i Kungsbacka och njuter av att få sitt skägg fixat. Och han har inte bara skägg – utan han har även en mustasch.

– Det är en helhet, att ha fullt skägg och mustasch. Jag tycker det passar bäst med min ansiktsform. 

Varför har du skaffat skägg? 

– Jag tycker det är stilfullt. Och det är en flykt från vardagen att komma hit och få lite behandlingar. 

Niklas Stegefelts skägg fixas av barberaren Susanna Bergman på en barberarsalong i Kungsbacka.

– Först formar jag skägget, sedan tar jag bort så det blir fylligt nere vid kanten. Efter det lägger jag en varm handduk för att mjuka upp huden. Sedan löddrar jag in och rakar, berättar Susanna Bergman.

Vad vill de flesta ha? 

– De flesta vill i alla fall testa och se hur långt de kan få. Sedan kan de känna att de inte orkar med det långa, för det krävs en del jobb.

Desto större desto trendigare – eller ska det vara friserat? 

– Ju större ju trendigare var det för ett halvår, ett år sedan. Men nu stilar det till sig lite mer, man ska ha ett propert skägg, säger Susanna Bergman.

Hur är det i Kungsbacka – är det fler och fler som har skägg? 

– Ja, det tycker jag. Jag har aldrig varit med om en grej som är utsträckt över så många personer och åldrar. Från det att du får skägg till nittioåringar. Det är så stort spann och jag har inte sett en sån trend innan. Det brukar vara inriktat på en mindre målgrupp. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".