Man framför stadshuset
Hans Forsberg. Foto: Lisa Dahlberg/ Sveriges Radio.

Bygget av Kungsbacka badhus kan försenas

1:44 min

Trafikverket kritiserar Kungsbacka kommuns plan för det nya badhuset. Bygget kan påverka avrinningen av dagvatten och riskera översvämningar på järnvägen.

– När vi har tittat på framkomligheten på Västkustbanan så är det främst geotekniska synpunkter, bland annat när det gäller dagvattnet. För om banan drabbas så kanske inte tågen kan köra, säger Elizabeth Devlin, handläggare på Trafikverket.

Enligt Elizabeth Devlin så finns det flera frågor som man vill att kommunen svarar på. Bland annat hur man tänker förhindra översvämningar av spårområdet. I nuläget kräver Trafikverket bara att kommunen ska se över potentiella risker.

Men efter en granskningsrunda, som tar slut på tisdag nästa vecka ska myndigheten återigen ta ställning till detaljplanen. Och om det då fortfarande finns frågetecken kan myndigheten rikta skarpare kritik. 

– Det är svårt att säga vad som kommer att hända eftersom vi fortfarande håller på med granskningen. Men om vi eller någon annan inte är nöjd så finns det en möjlighet att överklaga.

Hans Forsberg är kommunstyrelsens moderata ordförande.

– Jag förstår att Västkustbanan är ett riksintresse och naturligtvis är den viktig. Men det är också viktigt för oss i Kungsbacka att kunna utvecklas. Vi kommer att ha en fortsatt dialog med myndigheterna för att hitta ett sätt att komma överens, säger han.

Det nya badhuset beräknas kosta mer än 400 miljoner och är ett av Kungsbackamoderaternas tyngsta vallöften. Men Hans Forsberg är inte orolig för en framtida svekdebatt.

– Det blir ett nytt badhus! Men när, det får framtidens arbete utvisa, säger Hans Forsberg (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".