Jenny Axelsson, centerpartistiskt kommunråd i Halmstad
Jenny Axelsson, centerpartistiskt kommunråd i Halmstad Foto: Privat.

Centerpartiet anser sig bäst på jämställdhet

3:11 min

Efter det senaste kommunrådsbytet i Halmstad är Centerpartiet det mest jämställda partiet i Halland, enligt partiets egen beräkning.

Under våren tog Jenny Axelsson över kommunrådsposten i Halmstad efter Henrik Oretorp. Det innebar att C nu sammantaget har tre manliga råd och tre kvinnliga råd i Halland. I sammanställningen ingår såväl kommunråd som oppositionsråd och regionråd.

I jämförelse har L i Halland två kvinnliga råd och ett manligt. S och M har fler manliga råd än kvinnliga.

Men C har inte presenterat någon heltäckande bild av hur det ser ut med ordförandeposter och övrig representation i kommunerna och regionen, något som krävs för att ge en rättvisande bild av hur det står till med jämställdheten i partierna. 

Som ett kvitto på att C är jämställt menar Jenny Axelsson att partiet har sin tredje kvinnliga partiledare och att det har skett utan kvotering.

– Det handlar vare sig om slump eller kvotering. I Centerpartiet jobbar vi med en anda av att låta personer pröva sina vingar, och då inte utifrån vilket kön man har utan för den man är och vilken kompetens man har med sig, säger Jenny Axelsson (C), kommunråd i Halmstad.

Och själv önskar hon att kvotering inte ska behövas.

– När det finns en underrepresentation av kvinnor, män eller en bakgrund tyder det på att man inte varit öppen nog att släppa in personer med breda bakgrunder. Då förstår man inte tillräckligt mycket och kan inte heller representera så många man vill, säger Jenny Axelsson (C).

Jenny Axelsson påpekar att Sveriges partier generellt inte speglar sammansättningen i samhället.

– Både när det gäller kön och var man är född här på jordklotet. Men som parti måste man kunna representera så många som möjligt och det kan man inte om fördelningen är för skev, säger Jenny Axelsson (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".