Karin Svensson Smith (MP) och Johanna Smedberg marknadschef cyceleurope

Regeringen vill subventionera elcyklar – jubel i fabriken

1:16 min

Regeringen satsar på en premie till de som väljer att köpa elcyklar – och det är givetvis något som cykeltillverkarna ser positivt på.

– Det är en annan typ av pendlare som väljer elcykeln, som går ifrån ett annat typ av transportsätt till elcykeln, säger Johanna Smedberg är marknadsansvarig på Cycleurope i Varberg, som tillverkar elcyklar.

En premie på upp till 10 000 kronor till den som köper en elcykel eller elmoped. Det är ett av förslagen som ingår i regeringens klimatssatsning som presenteras i dag.

Premien ska täcka upp till en fjärdedel av kostnaden för en elcykel eller elmoped och väntas kosta staten 350 miljoner kronor under nästa år.

– Men en lite sänkt tröskel ger vi fler möjligheten att ta det aktiva valet, att byta bort bilen eller det kollektiva färdmedlet – och välja elcykeln istället, tror Johanna Smedberg, marknadsansvarig på elcykeltillverkaren.

Fler kan få motion. Fler kan se fördelar av att röra på sig.

Hur tror du att det här kan påverka ditt arbete? Tror du att det kommer bli mer att göra?

– Ja, det hoppas jag verkligen. Vi har investerat stort i vår fabrik här i Varberg där vi jobbar både med utveckling och design, men också med produktion av elcyklar sedan i höstas.

Har ni kapacitet till att bygga fler elcyklar?

– Vi har kapacitet till att bygga fler elcyklar. Jag tror att det finns en utmaning i att man också behöver titta på fler saker än premie för att sänka tröskeln så att fler kan köpa en cykel.

– Det handlar om infrastrukturfrågor, cykelförvaring med mera, säger Johanna Smedberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".