Carina Danielsson, rektor för yrkeshögskolan Campus Varberg, bredvid en elcykel.
Carina Danielsson, rektor för yrkeshögskolan Campus Varberg. Foto: Pressbild och Sveriges Radio.

Cykeltekniker saknas – men utbildning kan dröja

4:07 min

Campus Varberg vill satsa på en utbildning för cykeltekniker. Men trots att de är helt redo att starta ser det inte ut att bli någon utbildning.

Regeringen har lagt fram ett förslag om en premie för elcyklar och elmopeder på upp till 10 000 kronor. Samtidigt är det ont om cykelreparatörer i Sverige, och det finns inte heller någon utbildning. 

Campus Varberg har dock velat satsa på en utbildning till cykeltekniker och förberedelserna började redan i våras.

– Jag tycker det är en jättebra idé med tanke på att hela Halland är väldigt cykeltätt och att branschen växer och utvecklas enormt just nu, säger Carina Danielsson, rektor för yrkeshögskolan Campus Varberg.

Men varför har det inte blivit något? 

– Vi kartlägger behovet av olika kompetenser och fick ett inspel från Cycle Europe att det kommer behövas cykeltekniker. Så vi började kartläggningen i våras och intervjuade ett stort antal cykelföretag och fick lite underlag. Sedan samlade vi branschen till ett möte och pratade om vad en sådan utbildning skulle innehålla och vilka kompetenser det skulle leda till. 

Det visade sig sedan att rekryteringsbehovet var väldigt begränsat.

– Det underlag vi har i dagsläget är inte tillräckligt för att kunna ansöka om en utbildning hos Myndigheten för yrkeshögskolan. Tyvärr, för jag tror detta är en viktig yrkesroll i framtiden.

Om siffrorna visar andra saker om ett år är ni redo att trycka på knappen då?

– Absolut. Hela utbildningsplanen är klar och vi har intervjuerna samlade och vilka kompetenser, färdigheter och kunskaper utbildningen ska leda till.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".